Denizli'de 'Türk Dış Yatırımları' Paneli

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), Dünya Gazetesi ve Almanya'nın Ekonomik Kalkınma Ajansı (NRW.INVEST) tarafından 14. Dünya Gazetesi "Türk Dış Yatırımları" konulu panel düzenlendi.



Bir otelde gerçekleşen panelde konuşan DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Almanya ile çok uzun yıllara dayanan güçlü bir ilişkileri olduğunu belirtti.

Kocasert, panelde Mönchengladbach, Köln, Düsseldorf, Dortmund ve Essen şehirlerinin de içinde bulunduğu Kuzey Ren-Vestfalya Bölgesi'nin, bir yatırım ve ticaret merkezi olarak sunduğu fırsatlar, şirket birleşmeleri ve şirket satın alma konularının işleneceğini bildirdi.

Almanya'nın hem Denizli hem de ülke olarak en çok ihracat ve ithalat yapılan ülkelerin başında geldiğini anlatan Kocasert, "En çok yatırım yaptığımız ve yatırım aldığımız ülke. Aynı zamanda Türkiye dışında Türkçe'nin en çok konuşulduğu ülke. Bu nedenle başta Almanya olmak üzere AB ülkeleriyle olan ticaretimizdeki sorunların çözülebilmesi için Gümrük Birliğinin mutlak surette yenilenmesi gerekiyor." dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin Ekonomik Kalkınma Ajansı (NRW.INVEST) Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya da Avrupa'da İstanbul benzeri metropol bölge arandığında, üç bölgenin öne çıktığını ifade etti.

Bunlardan birisinin 18 milyon kişinin yaşadığı NRW bölgesi olduğuna dikkat çeken Akkaya, şöyle devam etti:

"Bu 18 milyonun 9.3 milyonu çalışan kesimi oluşturuyor. Aynı şekilde Düsseldorf’u merkez alan 500 kilometre olan çemberin içinde ise 160 milyonun üzerinde nüfus yaşıyor. Bu nüfus AB nüfusunun 1.3'ün daha fazlasına, satın alma gücünün de yüzde 45 ine denk geliyor. 500 binin üzerinde Türk nüfusunu da barındıran ve dünyanın en büyük fuar merkezi olan NWR, Avrupa'da yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği bölge. Alman firmaları buraya üretim için gelirken, Türk firmalar oraya satış dağıtım amaçlı gidiyorlar. "

Panele, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Talip Aktaş, Komutax Yeminli Mali Müşavir Cevdet Kocaş, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı Temsilcileri Alexander Weingarten, Reinhold Poppek ve Georg Breydy katıldı.

Kaynak: AA