Adıyaman'da Zeytincilik Giderek Gelişiyor

Adıyaman'da giderek artan zeytin üretimi, kenti yağ üretiminde de Türkiye'de 20'inci sıraya soktu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte zeytin alanlarının son yıllarda artış gösterdiğini Nar, badem ve cevizin ardından çiftçilerin büyük bölümünün zeytinciliğe yöneldiğini söyledi.

Alan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"İlimizde zeytin alanları son yıllarda artış göstererek 21 bin 300 dekara ulaştı. 4 bin 129 tonluk üretimle Türkiye'de 20'inci sıradayız. Türkiye'de yaklaşık 40 ilde zeytincilik yapılıyor. Sadece ilimizde değil, aynı zamanda bölgemizde de son yıllarda zeytincilikte ciddi artış görülüyor. Gelirinin yüksek, bakımının kolay olması dolayısıyla çiftçilerimiz tercih ediyor. Özellikle bölgemizin ikliminin uygun olması zeytinciliğe ciddi katkı sağlıyor. Bundan sonraki yıllarda ilgi daha da artıcaktır."

Adıyaman'da tek bir zeytin işleme tesisi olduğuna dikkat çeken Alan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında bu yıl bir tesis başvurusu daha yapıldığını kaydetti.

- Üretim batıdaki illere gidiyor

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren zeytin işleme tesisinin yöneticisi Musa Sönmez de kent genelinde yetişen zeytinleri, fabrikada işlendikten sonra çıkan zeytinyağını İstanbul ve Ankara başta olmak üzere batı illerine gönderdiklerini belirtti.

Tesiste yaklaşık 10 yıldır zeytinyağı ürettiklerini ifade eden Sönmez, şöyle devam etti:

"Adıyaman'da 200-300 bin zeytin ağacı bulunuyor. Her yıl kentte yaklaşık 500 ton arasında zeytin yağı üretiliyor. Çiftçilerimiz zeytinciliği badem, tütün ve nara alternatif olarak düşünebilirler. Çünkü zeytinin kar oranına baktığımız zaman tütün, arpa ve buğdaydan kat kat daha fazladır. Çiftçilerimiz yine sezon içerisinde kendi yağını üretiyor. Adıyaman'dan İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Amasya ve batı illerine ürettikleri yağları gönderip satışa sunabiliyor. Maliyetinin düşük olması da bir avantaj sağlıyor."

Kaynak: AA