Nallıhan Belediye Başkanı Öntaş Açıklaması

'Anadolu’ya özgü geleneksel el sanatları arasında önemli bir yeri olan ipek iğne oyaları, Nallıhan'ımızın simgesi haline geldi”.

Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, "Anadolu’ya özgü geleneksel el sanatları arasında önemli bir yeri olan ipek iğne oyaları, Nallıhan'ımızın simgesi haline geldi." dedi.

Başkan Öntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ipek iğne oyalarının geçmişten günümüze kadar varlığını koruyarak ve geliştirilerek sürdürüldüğünü söyledi.

Anadolu’ya özgü el sanatları arasında önemli bir yeri olan İpek İğne Oyaları'nın Nallıhan için yöresel değerlere sahip olduğunu vurgulayan Öntaş, "İpek İğne oyalarının Nallıhan ilçesinde adeta ilmek ilmek iğne ile işlendiğini görürsünüz. Gerçekten sabır gerektiren bir çalışma istiyor. Nallıhan’ın, uzak doğuda başlayıp, Anadolu’dan geçen ve Avrupa’ya kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun üzerinde kurulmuş olması, ipek iğne oyasının ilçemizde gelişmesinde en önemli faktör olmuştur." diye konuştu.

Belediye olarak ellerinden geldiğince ipek iğne oyacılığının geliştirilmesine yönelik çalışmalar içinde olacaklarını vurgulayan Öntaş, şunları kaydetti:

"Anadolu’ya özgü geleneksel el sanatları arasında önemli bir yeri olan ipek iğne oyaları, Nallıhan'ımızın simgesi haline geldi. Bu anlamda ilçemizde geçmiş dönemlerde kooperatif kurulmuş ve evlerinde oturan kadınlarımız, ipek iğne oyası yaparak, kooperatif aracılığı ile pazarlanıyor. İpeğin bu el sanatında çok kullanılması dolayısıyla ipek böceğinin de geliştirilmesi için çalışma yapıyoruz. Bu işten kadınlarımız gerçekten para kazanıyorlar. İlçenin turistik potansiyelini artırmak amacıyla Ankara Kalkınma Ajansıyla geçtiğimiz yıllarda sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 'İpekyolu’nun incisi' Nallıhan projesini hayata geçirdik ve başarı ile tamamladık."
Kaynak: AA