CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

'Büyüme verilerine rağmen işsizlik düşmüyor, gelir dağılımı adaleti sağlanamıyor. GDO'lu büyüme rakamları halkın ekmeğindeki küçülmeyi, büyüme olarak gösteren bir çarpıtmadan ibaret'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Büyüme verilerine rağmen işsizlik düşmüyor, gelir dağılımı adaleti sağlanamıyor. GDO'lu büyüme rakamları halkın ekmeğindeki küçülmeyi, büyüme olarak gösteren bir çarpıtmadan ibaret." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin ekonomik büyüme modelinin üretime değil, tüketime yönelik olduğunu belirtti.

"Yüksek teknolojili sanayi üretimine değil emlak-inşaat rantına, tasarruf-sermaye birikimine değil borçlanmaya-sıcak paraya dayalı" bir büyüme modeli izlendiğini ifade eden Erdoğdu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu modelin gelecek sağlayan bir ekonomik model olmadığının ana göstergesi, düşmeyen işsizlik ve sağlanamayan gelir dağılımı adaleti. AKP hükümetleri döneminde borçlanma ile büyüyen Türkiye ekonomisi, 2003-2007 yılları arasında önceki hükümetin ekonomi reçetesi ve elverişli küresel ekonomik koşulların da yardımıyla yıllık ortalama yüzde 7'nin üzerinde büyüme sergiledi. 2008 yılında neredeyse büyüyemeyen ekonomi, 2009 yılında yüzde 4,7 oranında daraldı.

TÜİK'in 2016 sonunda 2011 yılından itibaren ulusal hesaplarda yaptığı güncelleme nedeniyle büyüme rakamı yukarı yönlü revize edildi. Öyle bir revizyon yaptılar ki 2012'de yeni milli gelir, eski milli gelirden yüzde 10,8 daha yüksek çıktı. Bu revizyonu Avrupa da yaptı, OECD ülkeleri de. Aynı revizyonu yapıyorsunuz, 2012 yılında yeni yöntemle hesaplanan milli gelirinizdeki artış Avrupa Birliğinin hesabından 3,7 kat, OECD ülkelerinin hesabından 3,8 kat daha yüksek çıkıyor."

- "Artık kimse Türkiye'nin istatistiklerine güvenmiyor"

AB ve OECD ülkelerinin hesabında farkın büyük bölümünün yöntemsel değişikliklerden kaynaklandığına dikkati çeken Erdoğdu, şunları kaydetti:

"Bizdeki farkın sorumlusu ise istatistiki müdahaleler. Bizim 'milli gelirde 10,8 puan artış oldu' dediğimiz yıl, artışın sadece 0,72 puanı uluslararası hesaplamalara uyumdan kaynaklandı. Yani artışta uyumun etkisi 10'da 1 bile değil. Ama gelin görün ki, 2009-2015 döneminde ortalama büyüme hızımız yıllık 5,2 puandan yıllık 7,4 puana yükseldi. Aynı şekilde hem tasarruflar hem de yatırımların milli gelire oranında ciddi artışlar oldu. TÜİK'e göre meğer Türkiye'de yurtiçi tasarruflarda bir sorun yokmuş. O zaman bireysel emeklilik sistemini getirirken niye 'tasarruflar yetersiz' denildi?

Bu şaibeli büyüme verilerine rağmen işsizlik düşmüyor, gelir dağılımı adaleti sağlanamıyor. GDO'lu büyüme rakamları halkın ekmeğindeki küçülmeyi, büyüme olarak gösteren bir çarpıtmadan ibaret. Öyle kötü bir iş yaptılar ki, artık kimse Türkiye'nin istatistiklerine güvenmiyor."

Kaynak: AA