FETÖ'nün Marmara Üniversitesi'ndeki Yapılanmasına İlişkin Dava

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu tutuklu 11 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, tutuksuz 4 sanığın ise dosyasının ayrılmasını istedi Mahkeme heyeti, tutuksuz 4 sanığın dosyasını ayırdı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Marmara Üniversitesi'ndeki akademik yapılanmasına ilişkin aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 11'i tutuklu 15 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz 4 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar o dönemde üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Abdullah Sayın, Ahmet Bostan, İbrahim Çam, Yavuz Selim Söylemez, Emir Şahin, Ahmet Berk Kurtuluş ve Doç. Dr. Ali Delice, Doç. Dr. Aşkın Şeker, Doç. Dr. Hakan Kaptan, okutman İbrahim Selçuk Ardıç ve teknisyen Beyza Gürcü ile tutuksuz yargılanan 4 sanık katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hulusi Pur, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) tutuklu 11 sanığın "ByLock" kullandıklarına ilişkin hazırlanan raporun dosyaya geldiğini bildirdi.

Başkan Pur, sanık Aşkın Şeker'e, telefonuyla 23 Eylül ile 29 Aralık 2014 tarihleri arasında 51 bin 738 kere "ByLock"a erişim sağladığının tespit edildiğini söyledi.

Şeker de telefonunu 17 yıldır kullandığını ifade ederek, "3 ayda bu kadar çok kullanmak mümkün müdür, hakim bey? Ben 3 ayda 400 ameliyat, bin 500 hasta muayene etmişim, konferanslara katılmışım. Bu kadar meşguliyet içinde mümkün mü? ByLock kullanmadım." diye konuştu.

- 79 bin kere ByLock'a erişim yapılmış

Mahkeme Başkanı Pur, sanık Beyza Gürcü'ye de BTK'dan gelen yazıda, kendisi üzerine kayıtlı telefon hattıyla 12 Ağustos 2014 ile 10 Şubat 2015 tarihleri arasında 79 bin 289 kere "ByLock"a erişim sağladığının bildirildiğini aktardı.

Pur, Gürcü'ye "Geçtiğimiz celse eşin Mustafa Gürcü'yü dinledik. 'Bu telefonu ben kullanıyorum.' dedi. Mustafa Gürcü'nün HTS kayıtları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verildi. Onun kendi hattında da ByLock çıktı. 82 bin 592 kez kullanmış. Senin adına kayıtlı olan, eşinin kullandığını söylediği hat ile eşinin telefonu arasında ByLock görüşmeleri de yapılmış. Eşin aynı anda iki telefonla da kendisiyle görüşecek hali yok. Bu telefonu kim kullanıyordu?" diye sordu.

Gürcü ise telefonu bazen kendisinin bazen de eşinin kullandığını belirterek, gelen dokümanları incelemeden konuşmak istemediğini söyledi.

BTK'nın yazısında, telefonuyla 12 Ağustos 2014 ile 2 Şubat 2015 tarihleri arasında 21 bin 70 kere ByLock'a erişim sağlandığı bildirilen tutuklu sanık Emir Şahin, bu programı kullanmadığını savundu.

BTK yazısında ayrıca, diğer tutuklu 8 sanığın da 11-12 Ağustos ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında 500 ile 10 bin kez arasında ByLock'a erişim sağladıkları belirtildi.

Duruşmada, tutuklu 8 sanık da ByLock kullandıklarıyla ilgili BTK yazısını kabul etmediklerini kaydetti.

- Mütalaa

Duruşmada cumhuriyet savcısı Halil İbrahim Kuş, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

FETÖ'nün yapılanmasına yer verilen mütalaada, "Örgütün hakimiyetinin etkin olduğu taşra üniversitelerinde akademik kadrolar açılıp bu kadrolara yerleştirdikleri örgüt üyeleri, daha sonra büyük üniversitelere geçişi sağlanmış, bütün kamu üniversiteleri adeta örgüt tarafından kuşatılmıştır. Üniversiteler bir eğitim, araştırma ve bilim yuvası olarak değil, örgüte yetişmiş eleman kazandıran hücre evi, ekonomik girdi sağlayan ticarethane, ülke siyasetinde rol alan, yönetime baskı kuran siyasi partiler gibi kullanılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Mütalaada, 11 sanığın FETÖ/PDY'nin talimatıyla ve gizliliği sağlamak için ByLock kullanıcısı olduğu belirtilerek, bazı sanıkların da örgütün çağrısı üzerine Bank Asya'ya yeni hesap açtığı, bazılarının da önceden açılmış hesaplarına para yatırdıkları ve Dijitürk'ten çıktıkları anlatıldı.

Savcı mütalaasında tutuklu 11 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, 4 sanık yönünden ise dosyanın ayrılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz 4 sanığın dosyasının ayrılmasına karar vererek, esas hakkındaki savunmaların hazırlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nce, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen çalışmalar neticesinde, örgütle bağı, iltisakı veya irtibatı mevcut ya da anılan örgüte destek veya müzahereti olduğu şüphesi bulunan personellere ait liste tanzim edilerek Başsavcılığa gönderildiği belirtiliyor.

Sanıkların eylemlerinin tek tek sıralandığı iddianamede, sanıklar hakkındaki "ByLock, Bank Asya hesap hareketleri ve Dijitürk'ten ayrılma (örgüt talimatı üzerine)'' ve sosyal medya paylaşımları ile elde edilen diğer delillere yer veriliyor.

Sanıkların Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edildiği vurgulanan iddianamede, ByLock isimli programı kullanmaları, örgütün çağrısı üzerine Bank Asya'da ya yeni hesap açıp ya da açılmış hesaplara para yatırmaları, Digitürk platformundan çıkmaları ile tüm deliller ışığında sanıkların "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi" olduğuna ilişkin yeterli şüphenin ve delilin bulunduğu belirtilerek, sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Kaynak: AA