Refah Sınır Kapısı'nın 'Yabancılar Tarafından Yönetilmesi' Tartışılıyor

Farklı kesimlerden Filistinli gruplar, Refah Sınır Kapısı'nın 2005 anlaşmasına göre işletilmesine karşı çıkıyor.

Filistinli gruplar, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın 2005 anlaşmasına göre işletilmesine karşı olduklarını bildirdi.

Hamas, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Kurtuluş Cephesi, Halk Cephesi'nin de içinde yer aldığı çok sayıda grup Refah Sınır Kapısı'nın işletilmesi konusunda ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, gruplar Filistin'in egemenliğini ihlal anlamı taşıdığı için Refah Sınır Kapısı'nın 2005 anlaşmasına göre işletilmesine karşı olduklarını vurgulayarak, "Anlaşma Filistin'in milli egemenliğini ihlal ve yabancı vesayetine girme anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Filistin yönetimi ve İsrail arasında 15 Kasım 2005'te imzalanan anlaşma, sınır kapısında Avrupalı gözlemcilerin ve İsrail'e ait güvenlik kameralarının bulunmasını içeriyor.

Filistin Fetih Hareketi Merkezi Komite üyesi Azzam el-Ahmed daha önce basına yaptığı açıklamada sınır kapısının 2005 anlaşmasına göre idare edileceğini dile getirmişti.

Hamas ve Fetih heyetleri 12 Ekim'de Mısır’ın başkenti Kahire’deki müzakereler kapsamında Filistin’deki bölünmüşlüğü bitiren “uzlaşı anlaşmasını” imzalamıştı. Bu uzlaşı sonucunda Filistin hükümeti, 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın yönetimini Hamas'tan teslim almıştı.

Sınır kapısının Filistin hükümetine tesliminden bir gün sonra Avrupa Birliği, "tarafların istemesi ve şartların elverişli hale gelmesi" durumunda Avrupa Birliği Sınır Destek Misyonu'nu (ABSDM) Refah Sınır Kapısı'na tekrar göndermeye hazır olduğunu bildirmişti.
Kaynak: AA