'İsrail, Kudüs'teki İşgalini Kökleştirmeye Çalışıyor'

Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı Hüseyni:'Bu girişim (Haremi Şerif'e çıkan yollara yeni kameralar yerleştirilmesi) İsrail işgalinin kökleştirilmesi çabasıdır. Bilindiği üzere Mescidi Aksa kutsal bir alandır ve bu kameralara gerek duymuyor. Asıl hedef ise Müslümanları korkutmaktır'

KUDÜS – Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan el-Hüseyni, İsrail'in Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Harem-i Şerif'e çıkan yollarda bulunan "güvenlik" kameralarını yenilemesi ve artırmasını "işgali kökleştirme çabası" olarak niteledi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan ofisinde gazetecilere açıklama yapan Hüseyni, "Bu girişim İsrail işgalinin kökleştirilmesi çabasıdır. Bilindiği üzere Mescid-i Aksa kutsal bir alandır ve bu kameralara gerek duymuyor. Asıl hedef ise Müslümanları korkutmaktır." dedi.

İsrail'in Mescid-i Aksa ve Müslümanlara yönelik geçen temmuz ayında gerçekleştirdiği ihlallere işaret eden Hüseyni, "İsrail'in bu tasarrufu mantıklı değildir ve psikolojik sorunları olan bir ruh halinin yansımasıdır. Güven ve barışa hizmet etmez. Ama bu Kudüs halkını korkutamaz ve onları Mescid-i Aksa'ya gelmekten alıkoyamaz." ifadelerini kullandı.

Hüseyni ayrıca, son dönemde fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik artan baskınlarını kınayarak, söz konusu eylemlerin İsrail'in "Kudüs'ün geleceği" ile ilgili planlarının bir parçası olduğuna vurgu yaptı.

İsrail'in Kanal10 televizyonunda dün yayımlanan haberde, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda bulunan kameraları "gelişmiş" kameralarla değiştirdiği belirtilmişti.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, geçen hafta açıklamada, "Mescid-i Aksa ve çevresinde güvenliği ve toplum düzenini koruma" amacıyla özel bir polis biriminin kurulacağını söylemişti.

İsrail polisi, başta Mescid-i Aksa'nın kapılarında olmak üzere kutsal mabedi çevreleyen Eski Şehir kapılarında da varlığını sürdürüyor. Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen fanatik Yahudilere eşlik eden İsrail polisinin ayrıca Harem-i Şerif’in içinde de bir küçük karakolu bulunuyor.

İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişine yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısı yapıyor.

- Temmuz ayında yaşananlar

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Dedektörlerin yerleştirildiği günden itibaren Aksa'ya bu şekilde girmeyi reddederek namazları kapıda kılan Filistinliler ise sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalmıştı.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırıldı.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine 27 Temmuz Perşembe günü ikindi namazı için Harem-i Şerif'e geldi. Başlangıçta Mescid-i Aksa'nın bazı kapılarını açmayan İsrail polisi, Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine tüm kapıları açtı ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girdi.

Kaynak: AA