Balfour Deklerasyonu'nun 100. Yılı Kutlamalarına Kınama

Uluslararası Hukukçular Birliği, İngiltere'nin Balfour Deklerasyonu'nun 100. yılı kutlamalarını kınadı UHUB Genel Sekreteri Avukat Ceylan:''İngiliz hükümeti, Filistin halkına yönelik nesillerdir devam eden yerinden yurdundan çıkarma, sürgün, baskı, barınma ve yerleşmenin engellenmesi yüzünden maruz kaldıkları tüm işkenceler nedeniyle ivedilikle Filistin halkından özür dilemelidir''

Uluslararası Hukukçular Birliği, İngiltere'nin İsrail'in kuruluş belgesi olan Balfour Deklerasyonu'nun 100. yılı kutlamalarını kınadı.

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Balfour Deklerasyonu münasebetiyle İngiltere hükümetinin yaptığı kutlamaları kınadıklarını belirtti.

İngiliz hükümetinin Filistin halkına yönelik nesillerdir devam eden yerinden yurdundan çıkarma, sürgün, baskı, barınma ve yerleşmenin engellenmesi yüzünden maruz kaldıkları tüm işkenceler nedeniyle ivedilikle Filistin halkından özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Ceylan, ''Mevcut İngiliz Hükümetinin,100 yıl önce Balfour Deklarasyonundan sorumlu olmadığı yönünde özür dilemesi gerekirken, bu tür kutlamalar yapması kendisini bu tam teşekküllü suçtan yasal olarak sorumlu kılar. Muhafazakar hükümet, uluslararası normlara ve sözleşmelere uygun olarak yasal ve ahlaki yükümlülüklere uymakla yükümlüdür.'' şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ceylan, İngiltere Başbakanı Theresa May'in bu önemli olayı kutlamak için İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Lancaster binasındaki akşam yemeğine davet ettiğini, Netanyahu'nun ayrıca yarın sabah Royal Chatnam binasında bir konuşma yapacağı bilgisini paylaştı.

May'in, Britanya hükümetinin Filistin'de Yahudi anavatanı kurmak ve verilen vaatlerden gurur duyduğunu da hatırlatan Ceylan, "Bilindiği üzere, Britanya Filistin toprakları üzerindeki bir manda hükümetiydi ve Filistin topraklarını korumak ve hakkı olmayanlara imtiyaz vermemek yükümlülüğü altındaydı." ifadelerini kullandı.

Filistinli öğrencilerin Britanya hükümetine Balfour Deklerasyonu için Filistin halkından özür dilemelerini isteyen 100 binin üzerinde mektup gönderilmesi yönündeki çabalarını da desteklediklerini kaydeden Ceylan, Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistin halkına karşı yaygın insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmak için yasal bir sorumluluğa sahip olduğunu vurgulayarak, İngiliz hükümetini, Filistin halkından özür dilemeye, maddi ve manevi tazminat ödemeye çağırdı.
Kaynak: AA