TÜİK, Van'ın Ekim Ayı Enflasyonu Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 Ekim ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun tarafından yapılan açıklamaya göre, “TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,08 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,90 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 2,24’lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 13,19 oranında artış meydana geldi. Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 11,96; [enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç] olduğu C grubunda ise yıllık değişim yüzde 11,82 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 11,51’lik oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 1,75 ile eğlence ve kültür oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 6,51’lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 2,19’luk oranla eğlence ve kültür grubunda oldu” dedi.



“Van’da ekim ayının zam şampiyonu kabak oldu”

Coşğun’un verdiği bilgilere göre, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde hırka (kadın için) yüzde 37,92 ve kazak (kadın için) yüzde 36,24’lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise kabak 53,43 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 36,39 oranındaki artışla kaban yünlü (erkek için) takip etti. Limon ise yüzde 23,23’luk bir oranda değer kaybederek Ekim ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 27,12 oranında değer kaybeden yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar en fazla ucuzlayan ürün oldu. Öte yandan yurt içi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,71‘lik bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 17,28 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,10 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,68 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,11 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,35 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 3,44’lük oranla enerji grubunda, en yüksek yıllık artış ise yüzde 24,30’luk oranla yine ara mallarında gerçekleşti” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA