Enerji Performans Sözleşmesi Danışma Kurulu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Can: 'Enerji sektörü dönüşüme uğruyor. Yenilenebilir enerjide kapasite ve verimlilik artışıyla birlikte rekabet de arttı' 'Bu alanda yeni iş modelleri ve özellikle YEKA ile beraber sadece Türkiye'de değil, dünyada ses getiren önemli bir kilometre taşı oluşturuldu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, son dönemde enerji piyasasının hızlı bir değişim süreci içinde olduğunu belirterek, "Enerji sektörü dönüşüme uğruyor. Yenilenebilir enerjide kapasite ve verimlilik artışıyla birlikte rekabet de arttı. Bu alanda yeni iş modelleri ve özellikle Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile beraber sadece Türkiye'de değil, dünyada ses getiren önemli bir kilometre taşı oluşturuldu." dedi.

Can, Enerji Performans Sözleşmesi Danışma Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, enerji piyasasının dönüşümünde, yenilenebilir enerjinin ucuzlamasına ilave olarak, üretim santrallerinin esnekliği, şebeke yönetimi ve bölgesel şebeke bağlantılarının artırılması, talep yönetimi, depolama gibi alanların öncelikle etkisi bulunduğunu anlattı.

Son kullanıcı tercihlerinin, özellikle elektrik sektörünün değişiminde öneminin arttığına işaret eden Can, şunları kaydetti:

"Burada özellikle talep tarafı yönetiminin son kullanıcı açısından yenilenebilir enerjinin gelişmesinde de belirleyici olacağını düşünüyoruz. Enerji üretimi ve tüketiminde sadece yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı değil, ulaşım, özellikle elektrikli araçlar tarafında biyodizel tarafında baktığımızda, ısıtma soğutma kaynaklı enerji tüketimi içeren bir dönüşüm söz konusu olması gerekiyor. Enerji sektörü dönüşüme uğruyor. Yenilenebilir enerjide kapasite ve verimlilik artışıyla birlikte rekabet de arttı. Bu alanda yeni iş modelleri ve özellikle YEKA ile beraber sadece Türkiye'de değil, dünyada ses getiren önemli bir kilometre taşı oluşturuldu."

- "Türkiye yenilenebilirde örnek"

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Başkanı Adnan Amin ile dün gerçekleştirilen toplantıdan örnekler de veren Can, IRENA konsey toplantısında Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yapmış olduğu çalışmalardan övgüyle bahsedildiğini ve son dönemde atılan adımların 153 ülke için örnek oluşturduğunu söyledi.

Enerji verimliliğinin, enerji dönüşümü sürecinde kaçırılmaması gereken önemli başlıklardan biri olduğunu, Fransızların da bu kavramı "kaymak üstü kaymak" olarak tanımladığını hatırlatan Can, "Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, Paris Anlaşması ve 2030 çalışmaları ile beraber, küresel anlamda sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması amaçlandı. Yenilenebilir enerji payının elektrik üretiminde yüzde 80, enerji tüketiminde ise yüzde 60'a ulaşmasıyla sıcaklık artışında 2 derece ve altında kalınması şansı var." değerlendirmesinde de bulundu.

Kaynak: AA