Kırşehir'de 'Özgül Öğrenme Eğitimi'

Kırşehir Sağlık Müdürlüğü tarafından "Özgül Öğrenme Eğitimi" verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, İl Sağlık Müdürlüğü çocuk gelişimcisi Nafia Ergül tarafından Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerine yönelik "Özgül Öğrenme Eğitimi" ve öğrenmenin etkileri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Ergül, öğrenmenin insan yaşantısındaki yeri, algılama, anlamlandırma, denetleme ve sınırlandırma gibi konularındaki etkisi nedeniyle her bireyin kendine özgü bir öğrenme sistemi olduğunu ifade etti.

Öğrenme sisteminde oluşabilecek bir aksaklığın kişinin tüm yaşam alanlarını etkilediğini hatırlatan Ergül, en yalın anlamda bilginin kazanılması olarak tanımlanırsa, bireyin bilgiyi kazanırken zorlanması sonucunda ortaya çıkan sorunlara da öğrenme güçlüğü denebileceğini kaydetti.

Öğrenme güçlüğünün, normal yada normalin üzerinde zekaya sahip, birincil olarak ruhsal bir hastalığı olmayan, dinleme, yazma, akıl yürütme ile matematik becerilerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlükleri olan standart eğitime rağmen yaşına ve zekasına uygun başarı göstermeyen bireylerde görülen nörolojik kökenli gelişimsel bir bozukluk olduğunu belirten Ergül, şunları kaydetti:

"Önemle vurgulamamız gereken konu özgül öğrenme güçlüğünün zeka geriliği ile hiçbir ilgisi yoktur. Halk arasında en çok bilinen türü 'disleksi'dir. Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi özgül öğrenme güçlüğünde de erken tanı oldukça önemlidir. Güçlüğü bulunan çocukların anne ve babaların çocuklarındaki bu durumu kabul etmeleri ve çocuklarını başarısızlığından dolayı suçlayıp yargılamamaları oldukça önemlidir. Anne ve babaların çocuklarını yüreklendirmeleri, desteklemeleri en önemli adımdır."

Kaynak: AA