Somaliland'deki Devlet Başkanlığı Seçimi

Seçim Komisyonu, 13 Kasım'da yapılan devlet başkanlığı seçimini Muse Bihi Abdi'nin kazandığını açıkladı.

Somali'nin özerk bölgesi Somaliland'de 13 Kasım'da yapılan devlet başkanlığı seçimini oyların yüzde 55'ini alan iktidardaki Kulmiye Partisi'nin adayı Muse Bihi Abdi'nin kazandığı bildirildi.

Somali Ulusal Seçim Komisyonu'nun duyurduğu resmi sonuçlara göre, başkanlık seçiminde oyların yüzde 55'ini Kulmiye Partisi lideri Muse Bihi Abdi alarak Devlet Başkanı seçildi. Rakibi Wadany Partisi lideri Abdirrahman Irro'nun oy oranı ise yüzde 41 oldu.

Seçimin adil ve şeffaf olarak geçtiği ifade edilirken, seçimde toplamda 704 bin 89 kayıtlı seçmenden 556 bin 617 kişinin oy kullandığı aktarıldı.

Diğer aday Abdirahman Muhammed Abdullahi, seçimde sahte oy pusulası kullanıldığını ileri sürerek sonuçlara itiraz etti.

İçişleri Bakanlığı, sonuçların açıklanmasının ardından sokaklarda protesto gösterileri düzenlenmemesi uyarısında bulundu.

Son 7 yıldır görev yapan ve "Siilanyo" olarak tanınan Devlet Başkanı Ahmed Muhammed Mahmud, aday olmamıştı.

Kulmiye partisinin kurucularından 69 yaşındaki Muse Bihi Abdi, 1970'den 1980'e kadar Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Abdi, 1969'dan 1991'e kadar Somali'yi tek adam olarak yöneten Siad Barre'yi devirmek için 1980'lerde oluşturulan muhalif Somali Ulusal Hareketi (SNM) grubunun komutanıydı.

Somali'den ayrılarak 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmayan ve Somali'ye bağlı özerk bir bölge.

Kaynak: AA