Sakarya'da 'Balfour Deklarasyonu' Protestosu

Genç İHH öncülüğünde toplanan grup, 100 yıl önce Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu nedeniyle İngiltere'yi protesto etti.

Sakarya'da Genç İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde toplanan grup, Filistin'de işgalin yolunu açan Balfour Deklarasyonu’nu, 100. yılında protesto etti.

Genç İHH öncülüğünde Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Merkez Kafetarya'nın önünde toplanan grup, Filistin bayrakları ile İngiltere'yi protesto eden ifadelerin yer aldığı dövizleri taşıdı.

Burada grup adına açıklama yapan Filistinli üniversite öğrenci Zaid Maher, yıllardan beri soykırıma uğramış, mağdur ve mazlum millet rolünü kimseye bırakmadan devlet terörü estiren İsrail'in, Filistinlilere uyguladığı insanlık dışı saldırının herkesin yüreğini yaraladığını söyledi.

İsrail'in, çocuk, yaşlı, genç demeden, insanlık suçu işlediğini belirten Maher, "Yıllardır süren bu vahşete göz yumulması, Batı'nın kirli yüzünü bir kez daha ortaya koyarken, mezhep çatışmalarının ve görüş ayrılıklarının pençesindeki İslam dünyasının da Filistin'deki dramla ilgilenecek halinin olmadığı görülmektedir. İslam dünyası tek yürek, tek ses olmadığı sürece, dünyanın her köşesinde Müslüman kanının akmaya devam edeceği bilinmelidir. Bu noktada ayrılmanın, bölünmenin kimseye bir yarar sağlamadığı, yalnızca İslam ümmeti üzerinde oyun oynayanların ekmeğine yağ süreceği açıktır." diye konuştu.

Maher, İngiltere'nin 1917’de manda yönetimi öncesi süreçte işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında Yahudilere bir devlet vadederek, 1948'de işgal toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına uzanan yolu hazırladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Filistinlilere ait bir vatanı, vatansız halka (siyonistlere) hukuksuz, ahlaksız, hile ile vermek için yapılan kampanyalar çerçevesinde, 2 Kasım 1917'de dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour'un siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild'e yazdığı, daha sonra ortaya çıkan ve 'Balfour Deklarasyonu' olarak bilinen mektup ile tarihi Filistin topraklarına ciddi boyutlara ulaşan bir Yahudi göçü başlatılmıştı."

Maher, ayrıca, "Üzerimize düşen, Filistin devletinin sonsuza kadar Filistinlilerin olacağını, İsrail işgalinin yegane isminin terörizm olduğunu hatırlayıp hatırlatarak, İlk kıblemizin bulunduğu Filistin'in sahipsiz olmadığını bütün dünyaya haykırmak, orada direnen kardeşlerimize yapacağımız en basit desteğimizdir. Bunu özellikle hukuksuz deklarasyonun yıl dönümünde açığa vurup yaymak, günler geçtikçe unutmadığımızın ve kardeşlerimize destek için her an hazır olabileceğimizin fiili göstergesidir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA