'Komutanlar Göz Göre Göre Bizi Akıncı'ya Götürdüler'

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanıldığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılanmasına devam edildi Sanık eski kursiyer teğmen Aydemir, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini savunarak, komutanlarının yaşanılacaklara rağmen göz göre göre kendilerini Aknıcı Üssü'ne götürdüklerini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmada hakim karşısına çıkan sanık eski kursiyer teğmen Şevket Aydemir, savunmasına, mahkeme huzurundaki beyanlarının esas alınmasını isteyerek başladı.

Hazırlık aşamasında verdiği ifadeleri kabul etmediğini belirten Aydemir, 15 Temmuz akşamı evde bulunduğu sırada MEBS Subay Temel Eğitim Bölük Komutanı Üsteğmen Eren Çalışkan'ın kendisini arayarak, zaman kaybetmenden birliğe gelmesini istediğini söyledi.

Bunun üzerine birliğe gittiğini kaydeden Aydemir, burada diğer kursiyerlerin eğitim elbiselerini giyerek hazır şekilde beklediklerini gördüğünü anlattı.

Bu sırada televizyonda Türkiye genelinde terör saldırısına karşı alarm verildiğine ilişkin haberleri gördüğüne dikkati çeken Aydemir, bilgi almak için soru sordukları komutanlarından gelişmelere ilişkin cevap alamadıklarını ifade etti.

Daha sonra herkesin araçlara binmesi için emir verildiğini aktaran Aydemir, bir süre sonra tam teçhizatlı askerlerin nöbet tuttuğu bir nizamiyeye geldiklerini, buranın darbenin yönetildiği Akıncı Üssü olduğunu sonradan öğrendiklerini öne sürdü.

Üsteğmen Eren'in yaptığı görev dağılımı sonucunda bir arkadaşıyla güney cephanelikte nöbet tutmaya başladıklarını bildiren Aydemir, bir süre sonra arkadaşına illegal bir faaliyetin içinde bulunduklarını anlatan mesaj geldiğini söyledi.

Bunun üzerine karargahın başka bölgelerinde görevlendiren arkadaşlarıyla bir araya gelerek özel bir araçla bölgede kaçıp kendi birliklerine geldiklerini anlatan Aydemir, yaşanılacaklara rağmen komutanları tarafından göz göre göre Akıncı Üssüne götürüldüklerini iddia etti.

Emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, kanunsuz hiçbir emri yerine getirmediğini ileri süren Aydemir, darbe girişimi sırasında göz altına alınan diğer birliklerde görevli kursiyer teğmenlerin tutuksuz yargılandığını belirtti.

Aydemir, Akıncı Üssü davasındaki sanık kursiyerler olarak tutuksuz yargılanmayı beklediklerini sözlerine ekledi.

- "İlk fırsatta Akıncı'dan kaçtık"

Sanık eski kursiyer teğmen Şuayip Aksoy da FETÖ ile bağlantısının olmadığını, iddianamede bu durumun aksini ispatlayacak delilin yer almadığını savundu.

Kafede yemek yediği sırada ortak yazışma grubuna, herkesin bir an önce okula gelmesi için bir mesaj geldiğini öne süren Aksoy, bunun üzerine karargaha gittiğini ancak nizamiyeden giremediğini ifade etti.

Emri yerine getirmek için bir süre dışarıda beklediğini, daha sonra birlikten çıkan araçlardan birine bindiğini anlatan Aksoy, bir süre sonra üzerinde 4. Ana Jet Üs Komutanlığı yazan levhayı gördüğünü bildirdi.

Geldikleri yerin Akıncı Üssü olduğunu nizamiyeden içeri girdikten sonra anladığını iddia eden Aksoy, burada görev dağılımı yapıldığını, kendisiyle 3 kursiyerin ana kapıda görevlendirildiğini kaydetti.

İlerleyen saatlerde sivil halkın nizamiyeye gelerek darbecileri protesto ettiklerini dile getiren Aksoy, bir şeylerin ters gittiğini anlayınca bir grup arkadaşıyla Akıncından kaçtıklarını söyledi.

Akıncı Üssü'nde bulunduğu süre boyunca illegal bir eylem içeresinde bulunmadığını öne süren Aksoy, halka ateş etmediğini savundu. Aksoy, "Halka ateş edilmesi olayı, bizim birlikten kaçmamızdan çok sonra gelişmiş. Akıncıda olduğumuz zaman vatandaşlara ateş edildiğine şahit olmadım." şeklinde konuştu.

Çapraz sorgu sırasında müşteki avukatının sorusu üzerine, birliğe gelmesi için bölük komutanı tarafından gönderilen mesajı saat 22.30'da gördüğünü belirten Aksoy, "Bu süreçte darbe olduğunu anlayamadım, trafikten dolayı geç gittim, yol boyunca da tuhaf bir durum yoktu." dedi.

Aksoy, TSK'nın yönetime el koyduğuna dair haberleri ise Akıncı Üssünde bulunduğu sırada gördüğünü belirtti.

Sanık eski kursiyer teğmen Faruk Solmaz ise komutanlarının emriyle Akıncı Üssü'ne çağrıldığını, yine emir komutası içinde Akıncı Üssü'ne götürüldüklerini savundu.

Akıncı Üssü'nde ne olduğunu anladıktan sonra arkadaşlarıyla birliklerine dönmenin yolunu aradıklarını, sabah saatlerinde de döndüklerini anlatan Solmaz, tahliyesi ve beraatine karar verilmesini istedi.

Duruşmaya yarın, sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA