Doç. Dr. Ökten Açıklaması 'Hekimlerin Çalışma Koşulları Tükenmişlik Sendromuna Yol Açıyor'

Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, son dönemde giderek artan hekim ve sağlık çalışanlarının intiharlarının altında zor ve ağır iş yükü olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ökten, yaptığı yazılı açıklamada son bir hafta içinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde bir çocuk hastalıkları asistanı olan Dr. Ece Ceyda Güdemek, Batman Bölge Hastanesi’nde görev yapan Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergin Karakuş ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf tıp öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu art arda intihar ettiğini belirtti.

Doç. Dr. Ökten, 2015-2016 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde 5 kişi, 2010 yılında ise Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yine 5 sağlık çalışanı, 30 Kasım 2012 tarihinde Dr. Melike Erdem ve 9 Ekim 2017 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Bilge Özlü’nün intihar ettiğini hatırlattı.

Doç. Dr. Ökten, hekimlik mesleğinin hem eğitimi hem de sürekli olarak insanlarla ve sorunlarla uğraşması nedeniyle çok zor bir meslek olduğunu ifade ederek, “Son verilere göre Sağlıkta Dönüşüm Projesi sonunda poliklinikte bakılan hasta sayıları ve ameliyat sayıları 5 kat artmış, acil servislerde ise meslektaşlarımız dünyada, nüfusunun neredeyse 1.5 katı hasta bakılan tek ülke konumunda hasta bakmaktadır. Oysa ki ülkemizde hekim veya sağlık çalışan sayısı bu kadar artmamıştır” dedi.

Hekimlerin polikliniklerde her gün yüzlerce hastaya bakmak zorunda olduğunu, art arda ameliyat yaptığını ve yüzlerce hasta ve hasta yakınlarıyla yüz yüze geldiğini anlatan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, "Bu kadar özverili çalışmanın bir ekonomik karşılığı olmadığı gibi aksine hekimlik değerleri ayaklar altına alınmakta, SABİM, BİMER ALO 184 gibi hatlarla da hekimlerin şikayet edilmesi istenmekte ve hekimler giderek artan oranda fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmakta, ölmekte ve hatta öldürülmektedir" şeklinde konuştu.

Asistan hekimlerin ise giderek artan hasta, sağlık bürokrasisi ve ağır çalışma koşulları altında ezildiğini söyleyen Doç. Dr. Ökten, "Nöbetlerin çok yoğun geçmesi, ertesi gün yine aynı tempoda çalışılması, performans sisteminin getirdiği niteliksel değil, niceliksel hasta sayıları, klinikteki tüm aksaklıkların sorumluluğunun asistan hekimler üzerine yüklenmesi, asistanlığın bir eğitimden ziyade angarya işlerin yapılması gereken bir sistem olarak görülmesi, asistan hekimlerde daha fazla olmak üzere tükenmişlik sendromuna yol açmakta bu da sonu intiharlara kadar giden üzücü süreçlere yol açmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA