Dünya Çocuk Hakları Günü

İçel Baro Başkanı Ali Er, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Er, mesajında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen çocuk haklarına dair sözleşme nedeniyle her yıl 20 Kasım tarihinin "Dünya Çocuk Hakları Günü" olarak kutlandığını anımsattı.

Dünyada barış ve huzurun sağlanmasında çocukların hoşgörü ve sevgiyle yetiştirilmesinin önemli olduğunu belirten Er, "Çocuk hakları, kanuni veya ahlaki olarak dünyadaki tüm çocukların doğduğu andan itibaren sahip olduğu eğitim, sağlık, barınma, yaşama, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma hakları olarak belirlenen evrensel kavramdır." ifadelerini kullandı.

İçel Baro Başkanı Ali Er, şunları kaydetti:

"Çocuk işçiliği, çocuk evlilik sayısı, cinsel istismar mağduru çocukların sayısı ve çocuk suç işleme oranlarındaki artış endişe vericidir. Çocuklar hepimizin yaşam kaynağı, mutluluğu ve geleceğimizin umududur. Bu anlamda İçel Barosu Çocuk Hakları Merkezimiz, çocuk haklarını savunmak ve korumak, onları geleceğe bilinçli bireyler olarak yetiştirmek için önemli projelere imza atmıştır. Mağdur çocuklara yakın olmak ve onların haklarını korumak için davalara katılımcı olarak girebilme taleplerimizin kabulü için gerekli girişimlerimizi yaptık. İçel İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İçel İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokol ile İçel merkez ve tüm ilçelerdeki okullarda öğrencilere suç sayılan davranışlar ve hukuki sonuçları konusunda eğitim seminerleri düzenliyoruz. Düzenlemiş olduğumuz çocuk istismarı ve çocuğun cinsel istismarının hukuki boyutu, çocuk izlem merkezileri, sosyal medyanın olumsuz etkileri hakkında seminerlerimizle de toplumumuzun en önemli sorunu konusunda çocuklarımızı, gençlerimizi ve aileleri bilinçlendiriyoruz. Ayrıca yine ilgili kamu kurumlarıyla yapmış olduğumuz protokol ile ilerleyen günlerde, okullarda madde bağımlılığı ile ilgili eğitim seminerlerimiz düzenlenecektir."

Kaynak: AA