Ahmet Reyiz Yılmaz Açıklaması 'Dolarda Artış Devam Edecek'

Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, “Dolarda artışların devam etmesi gayet normal gözüküyor. Euro artışı karşısında dolar yerinde duramaz. Bu mesele bizim para politikalarımızın üzerinde seyreden bir durum” dedi.

Ahmet Reyiz Yılmaz Açıklaması 'Dolarda Artış Devam Edecek'
MYP Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, son günlerde dövizde yaşanan dalgalanmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Dolarda artışların devam etmesinin gayet normal gözüktüğünü belirten Yılmaz, “Euro artışı karşısında dolar yerinde duramaz. Bu mesele bizim para politikalarımızın üzerinde seyreden bir durum. Kendimizi korumak için mevcut para politikası dışına çıkarak sabit bant aralıklı bir kur politikasına girmek lazım ki bunun da ne kadar kontrol edilebileceği soru işaretleri ile doludur. Kısaca dolar ve euro karşısında yaptırım gücümüz olmadığını bildiğimiz halde bankalara faizi indirin demek sonuç alınacak reel ve mantıklı bir temeli olan politik hareket değildir” dedi.



"Trilyonlarca dolarlık ekonomik büyüklükleri milyar dolarla kimse değiştiremez"

Dövizdeki yükselişe ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye’de radikal kararlar almadan örneğin Amerika ile savaş dahil Ortadoğu’da kontrolü ele almak gibi Türk devletine güveni artırıcı istikrar vadeden siyasi ve politik kararlar alınmadan değerli para politikasına dönemezsiniz. Türkiye ekonomisini büyütmek için radikal kararlar almalıdır. Bu kararla mesela boğazların tek patronu olmak Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de hüküm sürmek, kısaca yeniden emperyal bir güç olmak dışında bu kadar büyük ekonomik değerlerle kur savaşı vermek sadece politik temenni olur."

"Faiz indirimi zorlandıkça döviz artışı gelir"

Faiz indirimi zorlandıkça döviz artışının geleceğine dikkat çeken Yılmaz, “Faiz indirimi dolar ve para politikası düzenlenmeden önüne geçilemez. Bütün zincirler birbirine bağlanmalıdır. Mesela devletin elinde daha fazla kamu bankası olsaydı borç toplama faizi kontrol edilebilirdi. Bu şartlarda devletin elini rahatça sokup düşük faizle hareket edeceği kaynakları sınırlıdır. Kendisi yüksek faiz ödeyen bir devlet en büyük satın alıcı olarak piyasa da gezerken faizleri düşürmek istemesi de ekonomik realite ile uyuşmamaktadır” dedi.

Kaynak: İHA