Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz

BM, ülkede gösteri özgürlüğünün özgürlüğünün sükunet içinde gerçekleşmesini talep etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM İstikrar Misyonu (MONUSCO), ülkede gösteri ve protesto düzenleme hakkına saygı duyulmasını istedi.

MONUSCO'nun yazılı açıklamasında, anayasada ifade edildiği gibi protesto düzenleme özgürlüğünün sağlanması için yetkilileri gerekli önlemleri almaya ve güvenlik güçlerini bu konuda bilgilendirmeye çağırdı.

Açıklamada, "Ülkenin mevcut siyasi durumu göz önüne alındığında, tüm tarafların huzur ve sükunet içinde kendini ifade edebilmesi önemli. MONUSCO, insan haklarının ihlal edilmemesi için olayları yakından takip edecek." ifadesi kullanıldı.

Güvenlik yetkilileri ise Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın iktidarda kalmasını sağlayan yeni seçim takvimini protesto etmek amacıyla halkı gösteri düzenlemeye çağıran sivil toplum kuruluşları ve muhalefetin protestolarını engellemek için her türlü müdahaleye başvuracaklarını açıkladı.

Muhalefet partilerinin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Siyasi ve Sosyal Güçler Topluluğunun Başkanı Felix Tshisekedi ise "diktatör" olarak tanımladığı Kabila'nın iktidardan ayrılması için gösteri düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti.

- Siyasi krizin arka planı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak seçimler mali sorunlar nedeniyle bu yılın sonuna ertelenmişti. Seçim Komisyonu ise kısa bir süre önce, seçimlerin Nisan 2019'dan önce düzenlenemeyeceğini açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler gerçekleştirilmezse ABD'nin hükümete destek vermeyeceği uyarısında bulunmuştu.

Seçim Komisyonunun geçen hafta açıkladığı yeni seçim takvimine göre, devlet başkanı seçimi ve genel seçimler 23 Aralık 2018'de yapılacak.

Kabila'nın seçimleri erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet devlet başkanının yıl sonundan önce görevi bırakması için ısrarcı. Ancak ABD hükümeti geçen hafta, mevcut devlet başkanının seçimlerden sonra görevi bırakmasının daha uygun olduğunu bildirmişti.

Muhalefet, Kabila'nın bu yıl sonundan önce görevden ayrılması, seçimler düzenlenene kadar bir geçiş hükümetinin oluşturulması ve seçimlerin Haziran 2018'den önce düzenlenmesini talep ediyor.
Kaynak: AA