Asya Ülkeleri, Doğu Asya Zirvesi'nde Bir Araya Geldi

Çin ve Hindistan'ın öncülük ettiği 16 Asya ülkesi, Manila'da, Bölgesel Kapsamlı İşbirliği Anlaşması'nın sonuçlandırılması için görüşmeler yapacak.

Çin ve Hindistan'ın öncülüğündeki 16 Asya ülkesi kendi aralarında bir serbest ticaret bölgesi oluşturmak üzere Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen Doğu Asya Zirvesi'nde bir araya geldi.

Japon haber ajansı Kyodo'da yer alan habere göre, zirvede, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi 10 ülke ile Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda, Bölgesel Kapsamlı İşbirliği Anlaşması (RCEP) adı verilen serbest ticaret anlaşmasının sonuçlandırılması için görüşmeler yürütecek.

ABD öncülüğündeki Trans-Pasifik Ortaklığına (TPP) alternatif olarak ortaya çıkan anlaşma, Trump yönetiminin TPP'den çekilme kararının ardından önem kazandı.

Filipinler Devlet Başkanı Roderigo Duterte, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, değişen küresel ekonominin değişen koşullarının anlaşmanın sonuca ulaştırılmasını şart hale getirdiğini ifade etti.

Zirve, 16 Kasım'da sona erecek.

RCEP, 5 yıl önce ilk kez müzakere edilmeye başlandıktan bu yana taraflar 5 bakanlar toplantısı ve 20 tur teknik müzakere yaptıkları halde anlaşmaya hala son şeklini veremediler. Ticaret bakanları zirve öncesi yaptıkları hazırlık toplantısında müzakereleri gelecek yıl sonuçlandırma kararı aldı. Fakat zirvede 2018 yılı için bir son tarih belirlenip belirlenemeyeceği bilinmiyor. Diplomatik kaynaklar Hindistan'ın teklife karşı olduğunu belirtti.

Anlaşma sonuçlanması halinde tarihin en büyük ticaret paktlarından biri olacak. Anlaşma, 3,4 milyon nüfusu ve toplam 49,5 trilyon dolarlık hasılayı kapsayacak. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının ve küresel gayrisafi hasılanın yaklaşık üçte birinin anlaşmadan etkileneceği anlamına geliyor.
Kaynak: AA