TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Geleneksel yorgancılığı sürdüren esnaf sayımız son 6 yılda 2 bin 495'ten bin 600'lere düştü'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yorgancılık mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Geleneksel yorgancılığı sürdüren esnaf sayımız son 6 yılda 2 bin 495'ten bin 600'lere düştü." ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, yorgancılığın geçmişten günümüze ulaşan geleneksel mesleklerden olduğunu bildirdi.

Yorgancılığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Palandöken, "Bu mesleği yapan esnaf sayımız 2011'de 2 bin 495'ti, günümüzde ise bin 600'lerde seyrediyor. Bu tablo maalesef el emeğinin değer kaybettiğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, fabrikasyon üretimin yorgancılığı bitiren önemli etkenlerden olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"El emeği yorganlar yün ve pamuk gibi doğal malzemeler kullanıldığı için uzun ömürlü ve sağlıklı olur. Gece boyunca üzerimizi örten ve vücudumuza temas eden yorganların sağlığa uygunluğunu önemsemeliyiz. Bunun yanı sıra yün yorgan kendi ağırlığının yüzde 30-40'ı kadar nem tutar fakat petrol türevi ürünlerde bu oran yüzde 1. Mesleğin devamını engelleyen bir diğer sorun da yorgancılarımız yetiştirecek çırak bulamıyor. Kiraların yüksekliği, pamuk ve yün fiyatlarıyla dikiş malzemelerinin fiyatlarının artması mesleği yok olma tehlikesine soktu."

Kaynak: AA