Kolombiya'da Yerli Lider Isarama'nın Öldürülmesi

Yüksek Barış Komisyonun yayımladığı adli tıp raporu, ELN'nin iddialarının aksine Isarama'nın sırtından vurulduğunu ve saldırı sırasında savunmasız olduğunu ortaya koydu Komisyon olayı ateşkes ihlali olarak niteledi.

BOGOTA – Kolombiya’da geçen ay Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) tarafından öldürülen Choco yönetim bölgesi yerli liderlerinden Aulio Isarama Forastero’nun sırtından vurulduğu ortaya çıktı.

Yüksek Barış Komisyonunun yayımladığı adli tıp raporu, ELN’ye bağlı Omar Gomez Batı Savaş Cephesinin iddialarının aksine Isarama’nın sırtından vurulduğunu ve saldırı sırasında savunmasız olduğunu ortaya koydu.

Komisyon, Isarama’nın öldürülmesini ateşkesin açık bir ihlali olarak niteledi ve ELN’nin, Choco yönetim bölgesindeki sivil halka yönelik eylemlerine derhal son verip ateşkese uyması yönünde çağrıda bulundu.

ELN, 25 Ekim'de Isarama'nın cesedinin bulunmasının ardından yaptığı açıklamayla cinayeti kabul etmiş ve devlete çalışmakla suçladıkları Isarama’nın örgüt mensuplarıyla girdiği çatışma sırasında meşru müdafaa için öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Hükümet ve ELN, 4 Eylül'de, Ocak 2018'e kadar yürürlükte kalacak ateşkes ilan etmiş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMKG) de ay başında aldığı kararla Katolik Kilisesi temsilcilerinin de bulunduğu mekanizmaya dahil olmuştu.

İki tarafın silahlı çatışmanın siviller üzerindeki etkisinin azaltılması için çaba gösterilmesi konusunda mutabık kaldığı anlaşmaya göre ELN, adam kaçırma ile altyapı, enerji nakil ve petrol boru hatlarına saldırının engellenmesi, hükümet ise toplum liderlerine suikastlerin önlenmesi için daha fazla çaba gösterme sözü vermişti.

ELN, Kolombiya hükümetinin anlaşmaya vardığı son isyancı grup olma özelliğini taşıyor. Kolombiya hükümeti ve örgüt, 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı. Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran'da yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmıştı.

Kolombiya yönetimi ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.
Kaynak: AA