Ender Muhammed Gümüş Açıklaması Kütahya Artık Ceviz Üretiminin De Merkezidir

Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Kütahya’nın, Türkiye genelinde meyve veren ceviz ağacı sayısı bakımında 4., ceviz ağacı varlığı bakımından da 8. olduğunu ifade etti.

Ender Muhammed Gümüş Açıklaması Kütahya Artık Ceviz Üretiminin De Merkezidir
Gümüş, Kütahya İl Özel İdare kaynaklı projeler ile son 3 yılda 200 bin olan ceviz ağacı sayısını 390 bin seviyelerine çıkartıldığını dile getirdi.

Kapama ceviz bahçesi tesisi kültürünün yaygınlaşması ile üretimin kısa bir süre içerisinde 2 katına çıktığını belirten Gümüş, ceviz üretiminin önünün açık olduğu ifade ederek yeni tesis edilecek kapama bahçelerin üretim aşamasına gelmesi ile birlikte ceviz üretiminin katlanarak devam edeceğini belirtti.

Çiftçilere yeni alternatif ürünler ile tanıştırarak bölgenin imkansızlıklarını asgariye indirmeye çalıştıklarını söyleyen Gümüş, "7’den 70’e herkesin severek tükettiği ceviz, faydası ile de son derece yararlı bir besin kaynağı. İyi bir lif ve protein, tekli ve çoklu doymamış yağ, flavonoid kaynağı olan ceviz yüksek Antioksidan değeri ile kanser, alzhemier hastalıklarından korunma ve bağışıklık sistemini güçlendirme de olumlu etkileri bilinmektedir. Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasında öne çıkaran özelliği Omega 3 ve Omega 6 gibi doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir. Ev hanımları açısından da malzeme olarak kullanılan ceviz mutfağımızda birçok yemekte, tatlı ve pastalarda da kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı. (EFE)
Kaynak: İHA