Adana'da Çiftçilere Fazla Sulama Uyarısı

Adana merkez güney Yüreğir Sulama Birliği Müdürü Yunus Bülbül, çiftçileri fazla sulama yapmamaları konusunda uyardı.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, çiftçilere yönelik eğitim programları gerçekleştiren birlik görevlileri, bu kapsamda Karataş ilçesi Sirkenli Mahallesi'nde, tarımsal yapılar ve sulama, bitki koruma ve toprak konusunda üreticileri bilgilendirdi.

Birlik Müdürü Bülbül, daha fazla ürün elde edebilmek için vahşi sulama yöntemleri yerine modern tarım tekniklerinin kullanılması gerektiğini belirtti.

Fazla sulanan toprağın su tutma özelliğini kaybettiğini ve daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bülbül, "Halk arasında salma sulama da dediğimiz vahşi sulama yöntemi maalesef bölgemizde hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. Damlama ve yağmurlama sulamaya göre daha ucuz olan vahşi sulamayı kullanan üretici, hem yetiştirdiği ürüne, hem de toprağa zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Bugünü kurtarmak adına vahşi sulamayı sürdüren üreticinin geleceğini de ipotek altına aldığını dile getiren Bülbül şunları kaydetti:

"Fazla sulama yararlı organizmaları yok ederek, toprağı verimsiz hale getiriyor. Bu da önümüzdeki yıllarda ürün rekoltesinde büyük düşüşler yaşanması anlamına geliyor. Ayrıca yakın zamanda dünyanın yaşayacağı su sıkıntısını da dikkate alarak, ilkel sulama yöntemlerini terk etmek zorundayız. Damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine yöneldiğimiz takdirde; ürünlerimizde yüksek rekolte alırız, toprağa zarar vermez, suyu israf etmeyiz."

Kaynak: AA