14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekim Mehmet Parlak 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, diyabetin günümüzde çok ciddi sonuçlara yol açan bir hastalık olduğunu söyledi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de diyabet hastası sayısının her yıl arttığını dile getiren Parlak, diyabetin, vücuttaki pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu belirtti.

Diyabeti olmayan bir bireyde kan şekeri düzeyinin açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmayacağına dikkati çeken Parlak, şu bilgileri verdi:

"Susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış, çok ve sık idrara çıkma, iştah artışı” diyabetin üç klasik belirtisidir. Bunların dışında yorgunluk ve halsizlik, sık ve aşırı acıkma, istem dışı kilo kaybetme, bulanık görme, ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma da diyabet hastalığının diğer belirtileridir."

Parlak, diyabet hastalığının tedaviye çok iyi yanıt veren bir hastalık olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA