KADEM 'Mülteci Kadın Ve Çocuklar' İçin Koşacak

KADEM Genel Başkanı Yılmaz: 'Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda bu sene, 4 yıldır çalışmakta olduğumuz mülteci kadınlar ve çocuklar için koşacağız. Türkiye'de 3,5 milyona yakın mülteci var. Bu mültecilerin yüzde 80'i kadınlar ve çocuklardan ibaret'

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, 12 Kasım'da yapılacak Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda "mülteci kadınlar ve çocuklar" için koşacaklarını belirtti.

KADEM tarafından "Kadınlar Göç Yolunda" projesi kapsamında hazırlanan "Ayrılık" belgesel filmi ve söyleşisi Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde başlayan Maraton ve Spor Fuarı'nda gerçekleşti.

Söyleşide konuşan Aydın, Vodafone 39. İstanbul Maratonu'na "Ortak Geçmiş Ortak Gelecek" sloganıyla katılan KADEM'in temasının "mülteci kadın ve çocuklar" olacağını söyledi. Maratona ilk katıldıklarında kadınlar ve kadına şiddete karşı mücadele için koştuklarını ifade eden Yılmaz, geçen yıl da 15 Temmuz şehitlerini anmak için koştuklarını vurguladı. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda bu sene 4 yıldır çalışmakta olduğumuz mülteci kadınlar ve çocuklar için koşacağız. Türkiye'de 3,5 milyona yakın mülteci var. Bu mültecilerin yüzde 80'i kadınlar ve çocuklardan ibaret. 6 yıldır savaşın çıktığı ve Suriye'den 5 milyon insanın, yakın ülkelere göçerken yollarda kaybettiği veya başka şekillerle illegal örgütlerin eline geçmiş 9 bin çocuk var. Bu 9 bin çocuğun nerede olduğunu ve kimlerle neler yaptığını bilmiyoruz. Bunlar savaştan yola çıkan ve yola çıktıktan sonra bir şekilde kaybolan çocuklar. Pazar günü maratonda bu çocuklarımız için koşacağız."

Aydın, KADEM'in İstanbul, Gaziantep ve Hatay kamplarında ve kamp dışında yaşayan 8 mülteci kadının hikayesinin anlatıldığı "Ayrılık Belgesel Film" gösteriminin de bugün yapılacağını dile getirdi.

Spor İstanbul Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, Suriyeli çocuklarla empati kurulmasının önemine işaret ederek, KADEM'in yaptığı hizmetlerin de bu noktada çok değerli olduğunu aktardı.

Özbayraktar, "Spor İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, bu tarz kurum ve kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına destek olmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar çorbada bizim de tuzumuz olsun istiyoruz. Bu söyleşiyi de çok değerli buluyorum." ifadelerini kullandı.

- "Gücümü sizlerden aldım"

"Ayrılık" belgesel filminde hikayesi yer alan, Fransızca öğretmeni Suriyeli mülteci Hene İbo, Suriye'de mahallelerine atılan bombalardan kaçmak için yanlarına hiç bir şey alamadan Türkiye sınırına geldiğini anlattı. Yaya olarak çocukları ile dağları aşarak Türkiye'ye geldiğini dile getiren İbo, önce çadır kentte kaldıklarını, İstanbul'a gelmeyi başardığını, şimdi Suriyeli çocukların eğitim gördüğü bir okulda öğretmen olduğunu söyledi. İbo, şöyle konuştu:

"Çok zor günler geçirdim. Gücümü sizlerden aldım. Bizim maratonumuz başka daha güçlü ve ödülümüz ise hayat kazanmak. Gerçek demokrasiyi tercih ettik. Şu an gerçek demokrasiyi yaşıyorum, önceden demokrasi nedir bilmiyordum. Hayat kazanmak için sadece nefes almak değil, insanın amacı ve hedefi olması lazım. Şu an biz amacı öğrendik. Amacımız güzel ve demokrasi hayatı kazanmak. Sağ gözüm Suriye, Türkiye sol gözüm. Ama maalesef sağ gözüm biraz acıyor, bu yüzden açamıyorum. Sol gözüm var ve bu gözümü açabilirim. Vatandaşlık hakkı da kazandım. Suriyeli çok çalışkan ve iyi bir halk."

Konuşmaların ardından İstanbul, Gaziantep ve Hatay kamplarından ve kamp dışında yaşayan 8 mülteci kadının hikayesinin anlatıldığı "Ayrılık" belgesel film gösterimi yapıldı.

Programın sonunda Aydın, Suriyeli mülteci çocuklar ve kadınlarla beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.

KADEM tarafından "Kadınlar Göç Yolunda" projesi kapsamında hazırlanan "Ayrılık" belgesel filmi, mülteci kadınların hikayeleri üzerinden savaşın kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerini ve mağduriyetleri ortaya koymayı ve tek bir mülteci kadın profilinin olmadığını kamuoyuna anlatmayı hedefliyor. Belgeselde Hene İbo, (Fransızca öğretmeni), Nur Handan (matematik öğretmeni), Sumaya Khadare (ressam) ve ismini vermek istemeyen Esma bebeğin annesinin hikayesi yer alıyor.
Kaynak: AA