Mustafa Tömekçe'nin Retrospektif Resim Sergisi Açıldı

Galeri Eksen'de açılan sergi, 11 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

Sanat hayatına empresyonizmle başlayan ve 2014'de hayata veda eden ressam Mustafa Tömekçe'nin retrospektif resim sergisi, Galeri Eksen'de açıldı.

Koleksiyoner Aşkın Önder, sergide AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tömekçe'nin hayatı boyunca yaptığı eserleri, sanatseverlerle buluşturmak amacıyla sergiyi düzenlediklerini söyledi.

Usta ressamın sergide yer alan eserlerinin, 1940'dan 2000'li yıllara kadar devam eden dönem içerisinde yer alan çalışmalarından derlendiğini belirten Önder, "Burada, ressam Mustafa Tömekçe'nin soyut, figüratif, peyzaj ve farklı teknikler kullanılarak elde edilmiş, karışık teknikte yapılmış eserlerinden oluşan yaklaşık 35 işini sergiliyoruz." dedi.

Mustafa Tömekçe'nin çok iyi bir eğitimci olduğunu vurgulayan Önder, şöyle devam etti:

"Mustafa Hoca, sanat dünyasında yer alan ve isimlerinden bahsedilen pek çok sanatçının hocalığını yapmıştır. Kendisi farklı teknikleri ve uygulamaları olan bir sanatçıdır. Oluşturduğu çalışmalar, daha önce hiç kimse tarafından denenmemiş, özgün pek çok değişik şekilde üretilmiştir. Değer ve kıymet açısından hak ettiği yerde olmamasına rağmen, insancıllığı nedeniyle, insanların onu çok sevmesine sebep olmuş ve etrafında çok güzel bir çevre oluşturmuş, çok güzel öğrenciler yetiştirmiş. Bu nedenle sergimizin gerekliliği de bundan hasıl oldu."

- "Babam, hayat mücadelesi veren bir kişiydi"

Usta ressamın büyük oğlu Erhan Tömekçe de babasının vefatı sonrasında onun yaptığı resimlerin arasında olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Galeri Eksen sahibi Aşkın Önder'e teşekkür etti.

Babası hayatta olsaydı böyle bir sergiden dolayı çok mutlu olacağını dile getiren Tömekçe, "Buradaki resimlerin hepsi bizde olan eserlerdi. Daha önce de bir üniversitede sergilenmişti. Babamın bütün eserleri içerisinden seçtiğimiz parçaları buraya getirdik." diye konuştu.

Mustafa Tömekçe'nin küçük oğlu Sinan Tömekçe ise babasının Adapazarı'nda yaşayan bir çiftçi çocuğu olduğunu söyleyerek, "Babam 4 kardeşten biriymiş. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olduktan sonra sanat yönü ağırlıkta olduğu için ressam Şeref Akdik'in de teşvikiyle, 1945 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'ne girerek, bölümü birincilikle kazanıyor ve orada hocalık yapmaya başlıyor." ifadelerini kullandı.

Babasının "hocaların hocası" ünvanına sahip olduğunu dile getiren Tömekçe, şunları kaydetti:

"Profesörler ve dekanlardan pek çok talebesi oldu ama o günkü şartlarda sanata verilen değer neticesinde, hayatının devamı için bir yandan da babasının çiftliğine yardım ederdi. Çocukken, yazları yardım için tarlaya giderdik. Hatta bizler bile elma ve patates toplayarak yetiştik. Babam bizi okutmanın telaşında iki taraflı hayat mücadelesi veren bir kişiydi. Babamın, 'Sanatçı olunmaz, sanatçı doğulur' tanımına uygun bir yapısı vardı. Pek çok eser bıraktı arkasında ve çok güzel hocalar yetiştirdi. Bunun ötesinde babamız, mükemmel bir kişilikti, etrafında ve öğrencileri tarafından çok sevilen bir insandı. Onu kaybettikten sonra bizler de evlatları olarak, ruhu şad olsun diye böyle bir sergi düzenlemek istedik."

Sergi, 11 Kasım'a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Kaynak: AA