Onlarca Öğrencinin Hayatını Kurtaran Profesör O Anları Anlattı

İstanbul’dan Zonguldak’a gezi yolculuğu yapan üniversite öğrencilerini taşıyan otobüsün sürücüsünün rahatsızlanması üzerine yolda savrularak giden otobüsü durdurarak 44 öğrencisiyle birlikte 4 öğretim görevlisinin hayatını kurtaran Prof. Dr. Orhan Kural yaşanan panik anlarını anlattı.

Onlarca Öğrencinin Hayatını Kurtaran Profesör O Anları Anlattı
İstanbul’dan Zonguldak’a gezi yolculuğu yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerini taşıyan otobüs, Anadolu otoyolunun Ankara istikameti Derince mevkiinde seyir halindeyken sürücüsünün rahatsızlanması nedeniyle yolda sağa sola birçok kez savrularak kaza yapma tehlikesi yaşamış, otobüste bulunan 44 öğrenci ve 5 öğretim görevlisi bir faciaya kurban gitmekten son anda kurtulmuştu. Olası faciaya neden olacak kazanın yaşanmasını otobüste bulunan İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi Prof. Dr. Orhan Kural, kontrolü kaybeden sürücünün yanına gidip otobüsü kontrollü olarak durdurarak önledi. 50 kişinin bulunduğu otobüsün yapacağı olası bir kazayı engelleyerek, onlarca öğrencisinin ve öğretim görevlisinin hayatını kurtaran Orhan Kural, o anları ve ardından yaşananları İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Bu olayın 67 yıllık hayatının unutulmazları arasına girdiğini söyleyen Kural, tüm gençlere çok önemli mesajlar verdi.

“Bir buçuk saat kimse konuşmadı”

Sürücünün rahatsızlandığını aracın savrulmasından anladığını ve yanına giderek otobüsü önce yavaşlattığını, ardından kontrollü olarak durdurduğunu söyleyen Prof. Dr. Kural, ardından yaşananları anlatarak, “Bir buçuk saat kimse konuşmadı. Veliler aradı beni, tebrik etti. Çocuklar teşekkür etti. Birçok bölüm arkadaşım aradı. Rektörlük devreye girdi hemen. Benim hayatımda unutulmayacak bir olay ve bu, milyonda bir olacak bir olay. Şoför de, ’Hocam, bunu yaptınız ama yol virajlı bir yol olsaydı, bunu yapamazdınız. Giderdik’” dedi.



“O an en önemlisi gençlerdi”

Ağır vasıta araçları kullanmak için sürücü belgesine sahip olduğunu, ancak çevresindeki insanların yine de bunun normal bir olay olmadığını söylediklerini anlatan tecrübeli hoca, “Ağır vasıta ehliyetim vardı. Çok tecrübeli bir sürücüyüm. Bugüne kadar hiçbir kazaya sebep olmadım. Daha ilginci, bir pilot beni aradı. Bizim mezunumuz bir pilot, Hindistan’dan aradı, ‘Hocam, bu yaptığınız, pilot eğitimlerinde olası bir durumda yapılacak müdahaleler konusunda bize ders olarak veriliyor. Pilot rahatsızlandığında onun yerine nasıl geçeriz diye. Biz bile zar zor yapıyoruz, ki uçak daha kolay bir araç, en azından sarsılmıyor. Şaşkınlık içindeyim’ dedi.

O anda Allah’ıma şükrediyorum, bir güç geldi. O an en önemlisi gençlerdi. Orada pırlanta gibi gençler vardı. Onların yaşayacağı bir kaza hepimizi, tüm fakülteyi, tüm Türkiye’yi, hatta tüm dünyayı üzerdi. 44 İTÜ öğrencisi ve 5 hoca birden, büyük bir kayıp olurdu. Onun için çok mutluyum. Herhalde emekli olmadan önce yaptığım faydalı işler arasındadır” diye konuştu.



“2 ay sonra emekli olacağım, hizmet etmeye devam etmek istiyorum”

Prof. Dr. Kural, emekliliğin yaklaştığını ancak eğitim vermeye devam etmek istediğini söyledi.

Tecrübenin önemine değinen profesör, “2 ay sonra emekli olacağım. Ama yeni bir yasa çıktı. Eğer o yasaya göre bana değer verirlerse, ben hizmet etmeye devam etmek istiyorum. Ben şu anda çok verimli bir çağımdayım. Yaşanmış yaş, tecrübedir. İnsanlara sesleniyorum, bizlere sahip çıkın. Bütün Türkiye bizden, yaşlıların tecrübelerinden istifade etsin” diyerek çağrıda bulundu.
Kaynak: İHA