Kazıkbeli Savaşı Anma Etkinlikleri

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kazıkbeli Anma Etkinlikleri, fotoğraf sergisi ve panelle başladı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 869 yıl önce gerçekleşen ve Türklerin Anadolu'yu yurt edinmesinde büyük önemi olan Kazıkbeli Zaferi anısına çeşitli anma etkinlikleri düzenledi.

Denizli Sanat Merkezi'nde Servet Somuncuoğlu anısına düzenlenen Taştaki Türkler Memleketten Fotoğraf Sergisi'nin açılışı ile başlayan etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panelde, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Erdem, Denizli ve Kazıkbeli Savaşı'nın tarihçesini anlattı.

Prof. Dr. Tok, tarihin bu önemli olaylarını anma fırsatı verdiği için Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'a ve yöneticilerine teşekkür ettiği konuşmasında, "Denizli'de Kazıkbeli ve Miryokefalon gibi iki önemli haçlı savaşı yaşandı. Bu savaşlar bu coğrafyada yapılmış en önemli savaşlar. Denizli tarihi sadece bu savaşlarından ibaret değil. Bunun gibi yaşanan birçok savaştan pek çok kimsenin haberi yok. Bu ve benzeri etkinliklerle gelecek nesillere bu zaferler aktarılmalı." diye konuştu.

Prof. Erdem ise, Denizli'nin Bizans döneminde gerilediğini anlatarak, "Türkler bu coğrafyaya geldikten sonra gelişme tekrar başladı. Bölge haçlı seferlerine sahne oldu. Bu da coğrafyayı olumsuz yönde etkiledi." dedi.

Etkinliklere, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, CHP Denizli milletvekilleri Kazım Arslan ve Melike Basmacı, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA