CSO'dan Hikmet Şimşek Konseri

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 16 yıl önce hayatını kaybeden orkestra şefi Şimşek'i vereceği iki konserle anacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) 16 yıl önce hayatını kaybeden orkestra şefi Hikmet Şimşek'i anmak için iki konser düzenleyecek.

CSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, orkestra 12 ve 13 Ekim'de vereceği konserlerle Şimşek'i anacak. 12 Ekim 2001'de hayatını kaybeden Şimşek anısına düzenlenen konserleri, Letonyalı şef Gints Glinka yönetecek.

Berlin Filarmoni Orkestrasının çellisti Knut Weber, konserde solistlik yapacak. Weber, Edward Elgar'ın "Opus 85" numaralı viyolonsel konçertosunu yorumlayacak.

Konserin ikinci bölümünde ise CSO, Türkiye'de ilk kez Alexander von Zemlinsky'nin "Denizkızı" senfonik şiirini seslendirecek.

Konser biletleri, CSO gişesi, Dost Music Center ve "www.biletinial.com"dan temin edilebilecek.

- Yurt dışında plak kaydı yapan ilk Türk orkestra şefi

Siirt'in Pervari ilçesinde 1924'te doğan Hikmet Şimşek, müziğe ilgisi nedeniyle 1946'da Harp Okulu'ndan ayrılarak Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü'ne girdi. Şimşek 1953'te mezun olduktan sonra konservatuvarın orkestra ve korosunu yöneterek, şefliğe adım attı.

CSO'daki başarılı yönetiminin ardından yurt dışına eğitime gönderilen Şimşek, 1959'da yurda dönmesinin ardından orkestraya yardımcı şef olarak atandı. Şimşek, 25 yıla yakın süre CSO'da şeflik yaptı.

Devlet sanatçılığı unvanına sahip olan Şimşek, yurt dışındaki başarıları nedeniyle birçok ülke tarafından liyakat nişanıyla taltif edildi.

Çağdaş, evrensel Türk müziğinin gönüllü misyoneri olarak yurt içinde sunduğu bini aşkın konser, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra yurt dışında yönettiği 200 kadar konserin büyük çoğunluğunda Türk eserlerinin tanınmasını sağlayan Şimşek, ülkedeki ilk müzik festivallerini yönetti.

Evrensel müziğin yurt çapında yayılmasına öncülük eden, Ankara Radyosu Oda Orkestrası ile Çoksesli Korosu ve Televizyon Müzik Bölümü'nün kurulmasına hizmet eden Şimşek, İzmir, Çukurova ve Bursa Devlet Senfoni orkestralarının da kuruculuğunu üstlendi.

Şimşek, yurt dışında plak kaydı yapan ilk Türk orkestra şefi oldu.
Kaynak: AA