'3. Uluslararası İlaç Sempozyumu'

Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde kardiyovasküler ilaçlar temalı 'Uluslararası İlaç Araştırma ve Geliştirmede Multidisipliner Sempozyumu' başladı Erzurum Valisi Azizoğlu: '2016 yılında hükümetimizin başlatmış olduğu ve doğu illerini kapsayan 'cazibe merkezleri' programı kapsamında, Erzurum’a yatırımlar bakımından çok büyük ilgi oluştu. Bunların bir kısmını da ilaç sanayi oluşturuyor' Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çomaklı: 'Üçüncü nesil, girişimciyenilikçi üniversite olmanın gereklerinden biri olan bilgiyi ürüne dönüştürmektir. İlaç üretiminde Türkiye’nin söz sahibi olması, ilacı yalnızca tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olması yolunda üniversite olarak yapacağımız çalışmaları önemsiyorum'

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (AÜ) ile İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği (İLARUD) işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası İlaç Araştırma ve Geliştirmede Multidisipliner Sempozyumu" başladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen kardiyovasküler ilaçlar temalı sempozyumun açılışında konuşan Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Türkiye'de ilaç üretiminde, son yıllarda gelişmeler olduğunu ve yerli üretimin yüzde 32, yabancı üretimin ise yüzde 68 olduğunu söyledi.

İlaç hammaddesi üretiminde, teknolojik gelişmelere ayak uydurulamadığı takdirde yerli üretimin hızla gerileyeceğini belirten Azizoğlu, şöyle devam etti:

“Sempozyumlar ve bilimsel çalışmalar sayesinde, ülkede ve bölgede yerli ilaç hammaddesi üretiminin artacağına inanıyorum. 2016 yılında hükümetimizin başlatmış olduğu ve doğu illerini kapsayan 'cazibe merkezleri' programı kapsamında, Erzurum’a yatırımlar bakımından çok büyük ilgi oluştu. Bunların bir kısmını da ilaç sanayi oluşturuyor. Üniversitemizin tahsis ettiği teknopark alanında dünyanın belki önde gelen firmalarından birisi ilaç hammaddesi yetiştirme ve üretimi laboratuvarı kuracak. Bir başka yurtdışı firmamız da ilaç fabrikasını ilimizde kurmak için bizlerden arsa talebinde bulunup, aldılar."

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise eczacılığın insanın hastalıklarla verdiği mücadele ve tedavi sürecinin en önemli aktörlerinden biri olduğunu ve hızla değişen şartlara toplumsal yaşam içerisinde vazgeçilmezliğini devam ettirdiğini söyledi.

Eczacılığın tarihin en eski mesleklerinden olduğunu hatırlatan Çomaklı, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemlerde, sağlık alanında hizmet kalitemizi, korumayı, geliştirmeyi ve bunu sağlayacak dinamikleri devreye sokmayı hedefliyoruz. Üçüncü nesil, girişimci-yenilikçi üniversite olmanın gereklerinden biri olan bilgiyi ürüne dönüştürmektir. İlaç üretiminde Türkiye’nin söz sahibi olması, ilacı yalnızca tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olması yolunda üniversite olarak yapacağımız çalışmaları önemsiyorum. Bilgiyi üretmek bizim işimiz." dedi.

Eski Sağlık Bakanı Kazım Dinç, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Muammer Yaylalı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, çeşitli ülkelerden gelen akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı sempozyum yarın sona erecek.
Kaynak: AA