Türkiye-Fildişi Sahili İlişkileri

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Demir: 'Türkiye, Fildişi Sahili'ndeki BM İstikrar Misyonuna (ONUCI) lojistik ve finansman yardımında bulunmuştu. Ülkede uzlaşma ortamının sağlanması için yoğun mücadeleler veren Fildişi Sahili hükümetini de tebrik ediyorum'

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir, ülkede uzlaşma ortamı sağlayan Fildişi Sahili hükümetini tebrik etti.

Cumhuriyetin kuruluşunun 94. yıl dönümü münasebetiyle Fildişi Sahili'nin Abidjan kentinde düzenlenen törende konuşan Demir, "Türkiye, istikrarı sağlamak amacıyla Fildişi Sahili'nde bir dönem görev yapmış BM İstikrar Misyonuna (ONUCI) lojistik ve finansman yardımında bulunmuştu. Ülkede uzlaşma ortamının sağlanması için yoğun mücadeleler veren Fildişi Sahili hükümetini de tebrik ediyorum." ifadesini kullandı.

BM Genel Kurulunun haziran ayında, Fildişi Sahili'ni Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) geçici üye olarak seçmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Demir, Türkiye'nin kardeş ülke Fildişi Sahili'ni desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki ikili ilişkilere dair değerlendirmelerde bulunan Demir, ekonomik ve ticaret konusundaki rakamların ilişkileri en iyi şekilde yansıttığını kaydederek iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2011'den bu yana yaklaşık yüzde 80 arttığına dikkati çekti.

Fildişi Sahili, 2002-2003 yıllarındaki iç savaşın ardından isyancıların kontrolündeki kuzey ve hükümet tarafından yönetilen güney olmak üzere ikiye ayrılmıştı.

Ülkede 28 Kasım 2010'daki devlet başkanı seçiminin yıllardır süren çatışma ortamını sona erdirmesi bekleniyordu ancak seçimde kaybeden Laurent Gbagbo'nun, tüm uluslararası çağrılara rağmen görevini seçimin galibi Alassane Vattara'ya devretmemesi ülkede siyasi krize yol açmış ve çatışmalarda 3 bin kişi ölmüştü.

Güvenliği sağlamak amacıyla ülkede 2004'te göreve başlayan ONUCI'nin görev süresi 30 Haziran 2017'de sona ermişti.

Kaynak: AA