TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Uslu Açıklaması

'(Avrupa Konseyinin geri gönderme merkezlerine ilişkin raporu) Avrupa Konseyi her raporunda olduğu gibi bu raporunda da önyargılıydı. Bir kere yanıltıcı ifadeler kullanıyor, iki Avrupa Konseyinin inceleme yapıp, raporu 2,5 yıl sonra yayınlaması, algı çalışmasından öte bir olay değildir'

TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Avrupa Konseyinin Türkiye'deki sığınmacıların barındığı geri gönderme merkezleri ile ilgili raporuna ilişkin, "Avrupa Konseyi her raporunda olduğu gibi bu raporunda da önyargılıydı. Bir kere yanıltıcı ifadeler kullanıyor, iki Avrupa Konseyinin inceleme yapıp, raporu 2,5 yıl sonra yayınlaması, algı çalışmasından öte bir olay değildir." dedi.

Uslu, TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu üyesi AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ve AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce ile düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyinin, "Türkiye'de bulunan geri gönderme merkezlerindeki muamelelerin uygun olmadığı" yönünde tespitlerin yer aldığı raporunu eleştirerek, raporun 2015 yılında hazırlandığını, ancak 2017 yılında yayımlandığını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta komisyonun AK Parti, CHP ve MHP üyeleriyle birlikte İzmir ve Aydın'daki geri gönderme merkezlerini ziyaret ettiklerini anlatan Uslu, incelemelerinde şartların uygun olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Merkezlerde kapasitenin altında insan barındığını, sağlık şartların iyi olduğunu, yemekhanenin, çocuk oyun odalarının, sosyal donatıların bulunduğunu ve merkezlerin valilikçe denetlendiğini aktaran Uslu, bire bir görüşmelerinde de kötü muameleye ilişkin şikayet almadıklarına işaret etti.

Buradaki işlemlerin hepsinin insan haklarına uygun olduğunu müşahede ettiklerini belirten Uslu, "Avrupa Konseyi her raporunda olduğu gibi bu raporunda da önyargılıydı. Bir kere yanıltıcı ifadeler kullanıyor, iki Avrupa Konseyinin inceleme yapıp, raporu 2,5 yıl sonra yayınlaması, algı çalışmasından öte bir olay değildir. Türkiye, yabancılarla, göçmenlerle ilgili vicdani, hukuki, tarihi görevini yerine getiriyor." diye konuştu.

Uslu, ortada bir insanlık dramı bulunmasına rağmen Avrupa'nın bu konuyu ele almayarak Türkiye'deki geri gönderme merkezlerini eleştirdiğini ve duvarlarını yükselttiğini ifade etti. Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve ötekileştirici politikaların prim yapmaya başladığını aktaran Uslu, olayın insani şekilde değerlendirilmemesi halinde bu göçün Avrupa'nın siyasi ve fiziki haritasını değiştireceğini vurguladı.

Avrupa'nın kendi yazdığı Cenevre Sözleşmesi'ne uymasını isteyen Uslu, "Biz 'Akdeniz'de mülteciler hayatlarını kaybetmesin' diyoruz. NATO gücünün, Ege'yi korumak yerine bu olayların kaynağındaki savaşların durdurulması için kullanılmasını istiyoruz." dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Usta ise 2,5 yıl sonra rapor açıklamak yerine, şu anki durumun tespit edilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa Konseyini tekrar merkezleri incelemesi için Türkiye'ye davet etti.

AK Parti Isparta Milletvekili Yüce de savaşa aslında Batı'dan verilen silahların neden olduğuna dikkati çekerek, NATO ve benzeri ittifakların bölgede güvenliği tehdit eden unsurlar haline geldiğini savundu ve dünyanın tekrar bunu düşünmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA