'Kutadgu Bilig'de Yönetim Anlayışı' Konferansı

Eskişehir Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneğinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Özmen tarafından "Kutadgu Bilig’de Yönetim Anlayışı" konferansı verildi.

'Kutadgu Bilig'de Yönetim Anlayışı' Konferansı
Konferansa, Eskişehir Tuhafiyeciler Odası Başkanı Sefa Şen’in yanı sıra dernek üyeleri ve davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşma yapan Eskişehir Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Doğanses, "Dünü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlamayan yarını göremez, yarını inşâ edemez; hattâ dünden gelen hamlelerin nedenlerini bile düşünemez. Biz de geçmişimizden ders almak amacıyla derneğimizde ayda iki defa olmak üzere ‘tarih konferansları’ düzenlemekteyiz. Bugün de konumuz ‘Kutadgu Bilig’de Yönetim Anlayışı’ konferansıdır. Kutadgu Bilig,sözlük anlamı itibariyle ’ Mutluluk veren bilgi’ demektir’’ şeklinde konuştu.

ESOGÜ’nde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Özmen, konferansta yaptığı konuşmasında, "Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacib tarafından yönetme ve hükümet etme bilgisi, mutluluk veren bilgi gibi tasvirler ile okuyana kutlu olması ve yol göstermesi amacıyla daha çok dönemin hükümdarı için yazılan bir yönetim ve siyaset kitabıdır. Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacib tarafından yönetim ve siyaset konularında devlet yöneticisine öğüt veren bir eserdir. Yusuf Has Hacip eserinde, yönetim aygıtını kullanacak kişilerin halkı en iyi şekilde idare etmeleri için çeşitli formüller önermektedir. Kutadgu Bilig’de, hükümdarda ve vezirde bulunması gereken ahlak, bilgi ve fazilet önemli bir yer tutar. Kamu kurumlarında ve sosyal yapıda ortaya çıkan bir takım aksaklıklara ilişkin tedbir ve çözüm önerileri eserde üzerinde durulan önemli konulardır. Kutadgu Bilig; yönetenlerle yönetilenler arasındaki ilişkilerin nitelik olarak gelişmesini ve düzenlenmesini de hedeflemektedir’’ ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda, davetlilerden iş adamı Şenel Altun tarafından, Doç. Dr. Alper Özmen’e teşekkür belgesi taktim edildi.
Kaynak: İHA