CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

'Hükümet düşük enflasyon beklentisi yaratarak halkı ve özellikle sabit gelirlileri aldatıyor. Hükümet enflasyonu yapısal önlemlerle değil, yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalışıyor. Ücreti, kazancı ve maaşı yüzde 11 artan yok. İşte bu yoksullaşmadır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Hükümet düşük enflasyon beklentisi yaratarak halkı ve özellikle sabit gelirlileri aldatıyor. Hükümet enflasyonu yapısal önlemlerle değil, yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalışıyor. Ücreti, kazancı ve maaşı yüzde 11 artan yok. İşte bu yoksullaşmadır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) bugün açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici fiyatlarının yüzde 0,65 aylık artış göstererek yıllık bazda yüzde 11,2'yi bulduğunu belirten Erdoğdu, geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program'da yüzde 9,5 olarak konulan hedefe ulaşmanın imkansız olduğunu ifade etti.

Enflasyonun yıllık bazda yüzde 12-13 ortalamaya ulaşacağına işaret eden Erdoğdu, faizleri düşürmenin uzak bir hayal olduğunu savundu. Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı:

"Hükümet düşük enflasyon beklentisi yaratarak halkı ve özellikle sabit gelirlileri aldatıyor. Hükümet enflasyonu yapısal önlemlerle değil, yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalışıyor. Ücreti, kazancı ve maaşı yüzde 11 artan yok. İşte bu yoksullaşmadır. Tüketici fiyatlarının yüzde 11,2, üretici fiyatlarının yüzde 16,3 artmasına karşın, ücret ve maaşları bu oranlarda artmayan işçi, memur, emekli, tarım üreticisi gibi geniş halk yığınları yüksek enflasyon karşısında alım gücünü kaybetti ve yoksullaştı."

- "Acil önlem alınmalı"

Erdoğdu, hükümetin bu kayıpların telafisi konusunda acil önlemler alması gerektiğini ifade ederek, eylül ayında, eğitim fiyatlarının yüzde 2,08 artarak ilk sırayı aldığına, ulaştırma fiyatlarının ise yüzde 1,6'ya yakın yükseldiğine dikkati çekti.

Üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 16,28 olarak gerçekleştiğini anımsatan Erdoğdu, "Üretici Fiyatı Endeksi'nin yükselmesinde ana etken 2016 yılı baz etkisinin yanı sıra emtia fiyatlarının ve döviz kurunun yükselişidir. Üretici ithal girdi fiyatlarındaki artışları ürün ve hizmetlere yansıtmakta bu da tüketici fiyatlarını tetiklemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA