Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Aile kurumunun güçlendirilmesini ülkemiz için gelecek meselesi olarak görüyoruz" dedi.

Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu hakkında konuştu.

Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ’kadına şiddet, insanlığa ihanettir’ sözünü hatırlatarak, "Biz kadına karşı şiddeti insanlığa karşı suç olarak görüyoruz ve bu anlamda her türlü tedbiri almanın mücadelesi içindeyiz. Konunun ideolojik ayrıştırmalara, yaşam tarzı tartışmalarına ve gündelik siyasi kaygılara alet edilmeden ele alınmasının meselenin çözülmesi noktasında elzem bir husus olarak gördüğümüzün altını çizmek istiyorum. Aile kurumunun güçlendirilmesini ülkemiz için gelecek meselesi olarak görüyoruz. Çünkü bireylerin psikolojik, sosyal ve fiziki ihtiyaçlarını karşılanması bunun yanında toplumsal değerlerin aktarılması ve neslin devamının sağlanması bakımından ailenin önemi çok büyük. Birey ve toplum için üstlendiği fonksiyonlar bakımından aile yeri doldurulamayacak bir kurum. Bu nedenle aile kurumunun korunması, desteklenmesi, güçlendirilmesi hayati bir öneme sahip" dedi.

Kaya, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için Bakanlık olarak sosyal yardım ve politikalar geliştirdiklerini kaydederek, "2016 yılı itibariyle 32 milyar liralık bütçeyi sosyal yardıma ayırdık. Bunu yaparken bu kaynağı ihtiyaç sahiplerine dağıttık. 2002 yılında ihtiyaç sahibi ailelerimizin sadece dört yardım türünde temel ihtiyaçları karşılanırken, 2017 yılı itibariyle 34 farklı yardım türünde ailelerimizi destekliyoruz. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi aileleri gıda, yakacak, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılıyor, ayrıca eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine her ay düzenli yardımlar yapıyoruz. 2015 yılının Mayıs ayında doğum yardımı başlatılarak, annelere 300-600 lira arasında değişen tutarlarda ödeme yapmaya başladık. Böylece dinamik nüfus yapısının korunması yolunda da önemli bir adımı atmış olduk. Sosyal Yardım Programlarımızı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu kaynaklarıyla ülke genelinde tüm il ve ilçelerde kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla yürütüyoruz. Sosyal Yardım Programlarımızı Bakanlığımız aracılığıyla oluşturulan Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaya şunları kaydetti:

"Aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi amacıyla ülkemizde kadın istihdamının artması, çalışma hayatında kadınların kalmaya devam etmesi, ayrıca kadının aile ve iş hayatını uyumlu yürütebilmesine büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede, çalışan kadınların hamilelik, doğum, süt izinlerine yeni düzenlemeler getirdik. Çocuk, mecburi ilköğretim çağına gelene kadar her iki ebeveynin de yararlanabildiği esnek çalışma modelini uygulamaya başladık. Kadın istihdamı kapsamında yaptığımız çalışma ve uygulamalarımız sonunda, 2005 yılında 22,7 olan kadının iş gücüne katılım oranını Haziran 2017 yılı itibarıyla yüzde 34,1’e yükselttik. Bu artışı da yeterli bulmuyor ve 2023 vizyonumuzda yer aldığı gibi bu oranı yüzde 41’e yükseltmek üzere çalışıyoruz. Sayın Başkan, değerli üyeler; başta da ifade ettiğim gibi, şiddet asla kabul edilemez bir insanlık suçudur. Hükümetlerimiz döneminde kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele konusunda yasal düzenlemeler yaptık. Başbakanlık genelgesiyle, kadına karşı şiddeti izleme komiteleri kurduk. Ayrıca, 81 ilde de bulunan kadına yönelik şiddetle mücadele il koordinasyon izleme ve değerlendirme komisyonları çalışmalarını sürdürüyor."

İstismara ve şiddete uğrayan kadınların korunmasının, güçlendirilmesinin ve varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye genelinde 137 kadın konukevinin hizmet verdiğini kaydeden Kaya, "Bunun 102’si Bakanlığımıza bağlı ve kadın konukevlerimizde bugüne kadar 120 bin kadın ve beraberindeki 66 bin çocuk, 186 bin kişiye hizmet verdik. Şiddetle mücadelede yirmi dört saat esasıyla hizmet veren önemli hizmet birimlerimizden biri de şiddet önleme ve izleme merkezleri olan ŞÖNİM’ler. ŞÖNİM’lerimiz şu anda 68 ilimizde hizmet vermekte, bu illeri 81’e çıkarmak üzere çalışıyoruz. ŞÖNİM’lerde bugüne kadar 148 bin kadın, 37 bin çocuk olmak üzere 185 bin kişiye hizmet verdik. Bakanlık olarak kadın-erkek fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında farkındalık ve duyarlılığı artırmak amacıyla eğitim, seminer ve konferanslarımıza devam ediyoruz ve özellikle altını çizmek istiyorum ki bu eğitimlerimizi ağırlıklı olarak erkeklere veriyoruz; jandarmalara, erbaşlara ve bütün savcılıklarda bu eğitimlerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Erken yaşta evliliklerin azaldığını belirten Kaya, "Erken yaşta evliliklerin 2002 yılında oranı yüzde 7,3’ken bu oran 2016 yılında yüzde 4,6’ya geriledi. Ancak biz bunu asla yeterli bulmuyoruz, erken yaşta evlilikleri sıfırlamak üzere kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu sorunun çözümüne yönelik, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Ulusal Eylem Planı ve Strateji Belgemizi tamamladık. Diğer yandan, özellikle, erken yaşta evliliklerin oranının yüksek olduğu 8 il için bu yıl içinde ayrı bir saha çalışması yaptık ve her bir ilimiz için özel bir eylem planımızı hazırladık, uygulamaya soktuk" dedi.

Kaynak: İHA