Türkiye Politikaları Koalisyon Görüşmelerini Zora Soktu

Almanya’da hükümet kurmak için bir haftadır başlatılan koalisyon görüşmelerinde Türkiye politikalarından çıkan anlaşmazlık görüşmeleri zora soktu.

Jamaika koalisyonu olarak isimlendirilen dörtlü koalisyon Avrupa politikaları konusunda ortak bir belge oluşturulmuş olmasına rağmen, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin geleceği ile ilgili anlaşmazlık ise sürüyor. Koalisyon ön görüşmelerinde partiler arasında ana anlaşmazlık konularını göç, Türkiye-AB ilişkileri ve iklim koruma konuları oluşturuyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği konusunda Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU ve Hür Demokratlar FDP Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini savunurken, Yeşiller müzakerelerin zaten ilerlemediğine dikkat çekerek, görüşmelerin resmen sona erdirilmesinin yanlış bir sinyal olacağını savunuyor. 11 saatlik görüşmelerde de iklim ve göç politikaları gibi tartışmalı konularda ilerleme kaydedilemedi, görüşmeler önümüzdeki haftaya ertelendi. Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Euro kurtarma şemsiyesi Avrupa İstikrar Mekanizması’nın geleceği ve Euro Bölgesi’nin ayrı bir bütçeye sahip olması gibi konular da somut ortak pozisyon bulunamadığı için ileri tarihlere atıldı.

Göçmenlere üst sınır tartışması

Göç konusunda üst sınır getirilmesi, iç savaştan kaçan mültecilerin aile birleşimi ve sınır dışı gibi konularda da partiler arasında derin ayrılıklar oluşurken, Hıristiyan Birlik partileri göçe üst sınır getirilmesini savunurken, Yeşiller üst sınıra karşı olmasının yanı sıra aile birleşimi konusundaki kısıtlamaların da kaldırılmasını savunuyor.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, mülteciler konusunda üst sınırın kendileri için temel bir konu olduğu koalisyon görüşmelerinin olmazsa olmazı olarak kabul ettiklerini açıklayarak, kabul edilememesi halinde koalisyon görümlerinin zora gideceğini vurgu yaptılar.
Kaynak: İHA