Gürcistan'dan Abhazya'ya Birlik Mesajı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: 'Abhaz kültürü bizim ortak tarihimizin ve güçlü bir şekilde inaniyorum ki bizim ortak geleceğimizin ayrılmaz parçasıdır' Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili: 'Abhazca dili ve kültürüne yönelik samimi ve derin tavrımız, birliğimiz için gereken o yanmış köprülerin restorasyonu süreci içinde çok önemli olacak'.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Gürcü ve Abhaz halkının ortak bir geçmişi olduğunu belirterek, gelecekte de halkların ortak bir kültürü olacağına inandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili Abhaz Dili Günü dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, "Abhaz kültürü bizim ortak tarihimizin, ve güçlü bir şekilde inaniyorum ki bizim ortak geleceğimizin ayrılmaz parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Gelecekte de halkların ortak bir kültürü olacağına inandığını vurgulayan Margvelaşvili "Gürcistan Anayasası'na göre, Abhaz dili Gürcü dilinin yanında Abhazya bölgesinin de ana dili." değerlendirmesini yaptı.

Margvelaşvili, şunları kaydetti:

"Abhaz vatandaşlarımızın şunu bilmesini isterim ki biz geleceğin adına geçmişin acı tecrübelerin üstesinden geleceğiz ve barış, sevgi ve iş birliği dili ile konuşabiliriz."

Başkent Tiflis'teki hükümet binasında bakanlar kuruluna başkanlık eden Başbakan Giorgi Kvirikaşvili de yaptığı konuşmada, Abhaz halkının Abhazca Dili gününü kutladı.

Konuşmasında, hükümet tarafından Abhazca Dili Koruma ve Geliştirme için bir devlet programı hazırlanacağı belirten Kvirikaşvili, "Abhazca Dili ve kültürüne yönelik samimi ve derin tavrımız, birliğimiz için gereken o yanmış köprülenin restorasyonu süreci içinde çok önemli olacak". diye konuştu.

- Abhazya sorunu

Gürcistan 1991 yılda bağımsızlığına kavuşmasının ardından sürekli toprak bütünlüğü sorunlarıyla uğraştı. Gürcistan ordusuyla Rusya’nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay boyunca savaş yaşandı.

2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıktı. Savaşın ardından, Rusya’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Abhazya ve Güney Osetya uluslararası arenada bağımsız olarak tanınmıyor.

Rusya Federasyonu, 2008’de bu iki bölgenin bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan, Rusya’ya diplomatik ilişkileri keserek yanıt vermişti.

Kaynak: AA