Zaza Dernekleri Siverek'te Bir Araya Geldi

Türkiye genelinde Zaza dili üzerine faaliyet gösteren dernekler, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir araya geldi.

Zaza Dernekleri Siverek'te Bir Araya Geldi
Siverek Zaza Dil, Kültür ve Tarih Derneği’nin davetlisi olarak bir araya gelen dernek başkan ve üyeleri, istişare toplantısı yaptı. Yenişehir Mahallesi’nde bir araya gelen dernek üyeleri, Zaza dili ile ilgili yazılı eserlerin arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması kararı aldı. Toplantıyla ilgili açıklama yapan Siverek Zaza Dil, Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Mahmut Güzen, "Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yayınlanan raporunda kaybolma tehlikesi altında olan diller arasında gösterilen dilimiz Zazaca’nın yaşatılması ve gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılması için çeşitli çalışmaların yapılması kararı aldık. Bu kararda TRT Genel Müdürlüğünden, Türkiye’de en büyük 3. dil olan Zaza halkına hitap edecek bir televizyon kanalı ve radyo açılmasını talep edeceğiz. Bu talep sadece toplantıya katılan derneklerin değil, ülke genelinde Zaza halkı üzerine çalışma yapan tüm derneklerimizin ortak kararıdır. En kısa zamanda oluşturacağımız komisyon, Zazaca dilinde yayın yapan bir televizyon kanalı ve radyo için gerekli görüşmeleri yapacak" dedi.

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, amaçlarının kendi dil ve kültürlerine sahip çıkmak olduğunu belirterek, TRT’nin konuyla ilgili adıma atmalarını beklediklerini söyledi.



Elazığ Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Muharrem Alan ise gündemlerinde federasyon kurma çalışmalarının olduğunu dile getirdi. Kısa sürede Zaza dili üzerinde çalışan tüm kesimlerle bir araya geleceklerini belirten Alan, federasyon kurma çalışmasının ise ortak alınacak karar sonrası ayrıca kurulacak komisyonun yürüteceğini söyledi.

Kaynak: İHA