Macaristan'ın Yeni Antalya Fahri Konsolosluk Ofisi Açılışı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: 'Biz, Avrupa'nın bazı ülkelerinin mültecilere dininden bahsederek ayrımcı davranmasını kabul edemiyoruz' Macaristan Başbakan Yardımcısı Semjen: 'Gelecek yılın baharında Gül Baba Türbesi ve çevresinde yapılan kapsamlı restorasyon ve yenileme çalışmaları tamamlanacak' 'Bu proje, geçtiğimiz 10 yılların en büyük çaplı restorasyonu olmasının yanında TürkiyeMacaristan ilişkileri ve koordinasyonunun, ortak tarihi mirasının muhafaza edilmesinin harikulade örneğidir'.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, "Biz, Avrupa'nın bazı ülkelerinin mültecilere dininden bahsederek ayrımcı davranmasını kabul edemiyoruz." dedi.

Macaristan'ın yeni Antalya fahri konsolosluk ofisi açıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, fahri konsolosluğun açılışı dolayısıyla bir otelde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Macaristan makamlarının Antalya'da fahri konsolosluğu yeniden açmakla çok doğru bir karar verdiğini söyledi.

Antalya'nın turizm kenti olmasının yanı sıra ülkeye, Avrupa'ya ve çevre ülkelere güvenli gıda sağlayan bir şehir olduğunu vurgulayan Yıldız, Macaristan'la ikili ilişkilerin en iyi şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Yıldız, Türklerin de Avrupa'ya vizesiz seyahat etme zamanının geldiğini ifade ederek, Avrupa forumlarında Macaristan'ın desteğini beklediklerini kaydetti.

Ülkelere yapılan göçün savaştan kaynaklı olduğunu vurgulayan Yıldız, bunun için hoşgörülü olunması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, "Biz, Avrupa'nın bazı ülkelerinin mültecilere dininden bahsederek ayrımcı davranmasını kabul edemiyoruz." ifadesini kullandı.

- "Kanaatimce bu projeleri çok yakında yenileri izleyecek"

Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ise Macar ve Türk halklarının uzun süredir sıkı dostluk bağıyla birbirine bağlı olduğunu söyledi.

İki ülkenin dostluğunun karşılıklı değer, menfaat ve güvene dayandığını belirten Semjen, ilişkilerin geniş çapta ve uzun vadede sürmesi gerektiğine dikkati çekti.

Semjen, Macaristan ve Türkiye'nin karşılıklı tarihi yerleri koruması ve yaşatması gerektiğine işaret ederek, "Gelecek yılın baharında Gül Baba Türbesi ve çevresinde yapılan kapsamlı restorasyon ve yenileme çalışmaları tamamlanacak. Bu proje, geçtiğimiz 10 yılların en büyük çaplı restorasyonu olmasının yanında Türkiye-Macaristan ilişkileri ve koordinasyonunun, ortak tarihi mirasının muhafaza edilmesinin harikulade örneğidir. Kanaatimce bu projeleri çok yakında yenileri izleyecektir." dedi.

Antalya'nın önemli bir turizm destinasyonu olduğunu vurgulayan Semjen, turizm ilişkilerin gelişmesi, iki ülke vatandaşlarının karşılıklı ziyaretinin Türkiye ve Macaristan'ın menfaatine olduğunu sözlerine ekledi.

Macaristan'ın Antalya fahri konsolosluğuna getirilen Kaan Karakaya ise Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan söz konusu görevinden dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss'in de katıldığı törende, yemin eden Karakaya'ya konsolosluk arması teslim edildi.

Macaristan'ın Antalya'daki fahri konsolosluk hizmeti, 2016 yılında fahri konsolosun istifasıyla geçici olarak kesintiye uğramıştı.
Kaynak: AA