Bakan Tüfenkci AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (3)

'Kurduğumuz yeni sistemle artık herkes T.C. kimlik numarasını Bakanlığımızın web sitesi ya da edevlet sistemi üzerinden girerek adlarına şirket kurulup kurulmadığını veya bir şirketin ortağı olup olmadıklarını görebilecekler ve anında müdahale edebilecekler' '(İran ile ilişkiler) Hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği 30 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayabilmek hem de gümrüklerde uygulanan prosedürleri azaltarak İran'a açılan sınır kapılarımızı 7 gün 24 saat çalıştırmak esasıyla 4 Ekim'de Tahran'da düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında mutabakat zaptı imzaladık'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Kurduğumuz yeni sistemle artık herkes T.C. kimlik numarasını Bakanlığımızın web sitesi ya da e-devlet sistemi üzerinden girerek adlarına şirket kurulup kurulmadığını veya bir şirketin ortağı olup olmadıklarını görebilecekler ve anında müdahale edebilecekler." dedi.

Bakan Tüfenkci, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde geçtiğimiz günlerde İran'a gerçekleştirilen ziyarete değinen Tüfenkci, "Hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği 30 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayabilmek hem de gümrüklerde uygulanan prosedürleri azaltarak İran'a açılan sınır kapılarımızı 7 gün 24 saat çalıştırmak esasıyla 4 Ekim'de Tahran'da düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında mutabakat zaptı imzaladık." diye konuştu.

Tüfenkci, Kapıköy Sınır Kapısı'nı yeniden inşa ettiklerini, bunun Van için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

İranlı turistlerin Van'a giriş çıkışlarını kolaylaştırmak noktasında Kapıköy Sınır Kapısı'nın modern bir yer olacağına işaret eden Tüfenkci, "Onun inşaatı 2018'de bitecek. Esendere ve Gürbulak sınır kapılarında da 7 gün 24 saat esasıyla çalışmalara başladık. İran'daki saat farkından dolayı iki ülkenin sınır kapılarındaki çalışmalarda uyumsuzluk ve mesai farklı oluyordu. Yapılan anlaşmayla bu farklılıkların önüne geçilmiş oldu." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, İran'ın Türkiye'den ithal ettiği mallara uyguladığı kontrol şartının da kaldırıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin İran'a ihraç ettiği mallara İran Konsolosluğu tarafından onay şartı getirilmişti. Biz de aynı mütekabiliyeti uygulamaya koymuştuk. Yapılan anlaşmayla bunun sonlandırılmasını, kurulacak mekanizmayla gümrük kapılarında veri değişimiyle bu engelin kaldırılmasını sağlamış olduk. Böylelikle İran ile 2012'de yakaladığımız en yüksek ticaret hacmimizi, 2017 ve 2018'de de yakalamak istiyoruz. Esas hedef de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın koyduğu 30 milyar dolarlık hacmi yakalamak. Bakanlık olarak üzerimize düşen kolaylığı göstererek buna katkı sağlamak istiyoruz."

Şirket kurulumlarının internet üzerinden kısa sürede gerçekleştirilmeye başlanmasının önemine değinen Tüfenkci, bu adımla bazı vatandaşların adlarına şirket kurulup kurulmadığı yönünde yaşadıkları tedirginliği de değerlendirdi.

Tüfenkci, kurdukları yeni sisteme işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bunu bir müjde olarak söyleyelim, yeni hayata geçirdik. Kamuoyu tarafından bilinmiyor ama özellikle kayıp nüfus cüzdanları, çalıntı kimlik bilgileriyle oluşturulan, sizin haberiniz olmadan kurulan şirketler ve bunun üzerinden faturayı hiç suçu olmayan vatandaşlarımızın çektiği dolandırıcılık şebekeleri oluşuyordu. Vatandaşımız artık bu konuda endişe yaşamasın. Kurduğumuz yeni sistemle artık herkes T.C. kimlik numarasını Bakanlığımızın web sitesi ya da e-devlet sistemi üzerinden girerek adlarına şirket kurulup kurulmadığını veya bir şirketin ortağı olup olmadıklarını görebilecekler ve anında müdahale edebilecekler. Bu önemli bir kolaylık ve güvenlik. Biz Merkezi Sicil Sistemi'ne de entegre ederek bu yapıyı oluşturduk."

2016'da yaptıkları düzenlemeyle şirket kurulum maliyetlerini ve kurulma zamanını minimuma düşürdüklerine dikkati çeken Tüfenkci, "Önceden 3 günde gerçekleşen bir şirket kurulumu artık yarım günde yapılıyor. Notere gitme zorunluluklarını da kaldırdık. Ticaret sicilinde bütün işlemleri halledip şirketinizi kurmuş olarak gidiyorsunuz. Vergi dairesine gitmenize gerek yok. Elektronik ortamda size vergi numarası da geliyor ve öğleden önce kurup öğleden sonra işlemlerinize başlayabiliyorsunuz. Bu, müthiş bir kolaylık sağladı ve Türkiye'de şirket kurulumu sayılarını da artırdı." diye konuştu.

(Sürecek)
Kaynak: AA