'7. Uluslararası Suç Ve Ceza Film Festivali'ne Doğru

'Adalet' ana temasıyla gerçekleştirilecek festivalin 'Panorama ve İz Bırakanlar' ve 'Yarışma' bölümleri kapsamında toplam 30 film, Beyoğlu Atlas ve Nişantaşı City's sinemalarında izlenime sunulacak Festival Direktörü Semerci: 'Adalet herkesi ilgilendiren bir konu ve konuyu daha iyi herkesle nasıl paylaşırız aşamasında aklımıza sinema geldi'.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali", bu yıl "Adalet" ana temasıyla gerçekleştirilecek.

Etkinliğe ilişkin Swissotel The Bosphorus Hotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, hayatın her alanında adaletin var olacağına inandıklarını ve bunun festivaller, filmler sayesinde olacağını umut ettiklerini söyledi.

Sözüer, bu yıl festivalin akademik programında adaletle ilgili çok güçlü filmlerin yer aldığını işaret ederek, "Bu sene dünyanın birçok yerindeki darbelerden, terörden, çok sarsıcı konulardan bahsedeceğiz. Herkes için adalet isteyen filmler var." dedi.

Film Festival Direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci ise festivalin açılısının 2 Kasım'da Cemal Reşit Rey Salonu'da yapılacağını ve programda "Sinema Onur Ödülü"nün Erden Kıral'a, "Akademik Onur Ödülü"nün ise Prof. Dr. Claus Roxin'e verileceğini belirtti.

Semerci, festivalin amacına değinerek, şunları anlattı:

"Herkes için çok önemli olan adalet konusunu, toplumun bir aynası olduğuna inandığımız sinemayla nasıl bütünleştireceğimizi ve bu konuyu herkesin ilgisini çekecek hale nasıl getirebileceğimizi düşündük. Çünkü biz akademisyenler olarak kendi aramızda toplantılar yapıyoruz. Sonra onları yine kendimiz dinliyoruz ama adalet herkesi ilgilendiren bir konu ve biz konuyu daha iyi herkesle nasıl paylaşırız aşamasında aklımıza sinema geldi."

Festival kapsamında yarışma ve film gösterimlerinin yanı sıra paneller ile atölye çalışmaları yapılacağının altını çizen Semerci, "Her cumartesi ve pazar günü festivalin film gösterimleri sırasında sinemada tartışma programı ve panel düzenleyeceğiz. Artık bu gelenekselleşti festivalimizde ve bu panellerde seyircilerle birlikte akademisyenler ve sinemacılar toplum için önemli bir konuyu tartışacaklar." diye konuştu.

- Festival kapsamında 30 film izlenime sunulacak

Festival kapsamında yapılan "Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması"nda "Ayaz", "Hayatın İçinde", "Davetsiz Konuk", "Güzel ve İtler", "Yol Ayrımı", "Geçmişteki Sır", "Hemşireler", "Rehineler", "Erkekler Ağlamaz" ve "Mor Ufuklar" olmak üzere toplam 10 film yarışıyor.

Yarışma sonucunda "En İyi Film"e 10 bin avro ödül verilecek. Feride Çiçekoğlu'nun başkanlığını üstlendiği uzun metraj film yarışması jürisinde Demet Evgar, Selman Dursun, Tarık Tufan ve Barry Ward yer alıyor.

"Altın Terazi Kısa Film Yarışması"nda ise "Cumartesi Düşü", "Yanlış İnanç", "Güney Kutbu", "İki Parça", "Mirov - İnsan", "İçe Dönüş", "Mutlu Kedi", "Portakal", "Mülteciler" ve "Yeryüzündesin Bunun Tedavisi Yok" adlı filmler yarışacak.

Yarışmanın kısa metraj bölümünde birinciye 2 bin 500 avro ödül takdim edilecek. Kısa metraj yarışmasının ana jürisi İlksen Başarır, Funda Eryiğit ve Faysal Soysal'dan oluşuyor. Ön jüride ise Korhan Bozkurt, Yosi Mizrahi ve Deniz Uğur bulunuyor.

Festivalin "Panorama ve İz Bırakanlar" ve "Yarışma" bölümleri kapsamında toplam 30 film, Beyoğlu Atlas ve Nişantaşı City's sinemalarında izlenime sunulacak. Panorama bölümünde de dünya festivallerinden seçilerek oluşturulan adalet temalı filmler sinemaseverlerle buluşacak.

Bu yıl seyircilerin yarışma filmleri arasından seçtiği filme ise "Habertürk Seyirci Ödülü" verilecek.

Festivalin akademik kısmında ise "Hukuk Devletinin Terör ve Darbelere Karşı Korunması" konusunda akademik sunumlar gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA