Tunus'un Güneyinde 'Genel Grev'

Sfaks vilayetine bağlı Bir Ali bin Hanife beldesinde, yaklaşık iki hafta önce Akdeniz açıklarında gerçekleşen çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği göçmen teknesi kazası nedeniyle greve gidildi, protesto yürüyüşü düzenlendi.

Tunus'un güneyindeki Sfaks vilayetine bağlı Bir Ali bin Hanife beldesinde binlerce kişi "yöneticilerin bölgelerine karşı duyarsızlığını protesto etmek ve gençleri göçe iten nedenlerin ortadan kaldırılmasını talep etmek" için bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Sfaks kentine bağlı Kerkene Adası açıklarında Akdeniz'de kaçakları taşıyan bir tekne ile Tunus Sahil Güvenlik gemisinin çarpışması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü olayda, hayatını kaybedenler arasında Bir Ali bin Hanife beldesinden de 9 kişinin bulunmasına halk tepki gösterdi.

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (UGTT) çağrısı üzerine Bir Ali bin Hanife beldesinde sağlık, emniyet birimleri, eczane ve fırınlar dışındaki tüm kamu ve özel işletmeler bir gün için iş başı yapmazken dükkanlar da kepenklerini indirdi.

Bir Ali bin Hanife beldesinden 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 kişinin ise hala kayıp olduğu tekne kazasının "kapsamlı şekilde soruşturulmasını" isteyen belde sakinleri, bir günlük iş bırakma eylemi ve düzenledikleri yürüyüşle seslerini duyurmaya çalıştı.

UGTT'nin belde ofisi önünde toplanan binlerce kişi, düzenledikleri yürüyüşte sık sık "hükümetin ve başkentteki yöneticilerin bölgelerine karşı duyarsızlığını" eleştiren sloganlar attı. Göstericiler ayrıca "Ey hükümet, ey yöneticiler, yedi senedir işkence", "Bölgenin önceliği kalkınma" yazılı pankartlar taşıdı.

- Bölge gençlerini göçe iten nedenler ortadan kaldırılsın

AA muhabirine konuşan UGTT Belde Genel Sekreteri Habib el-Latif, "bölgenin kalkınma problemlerine acil ve adil çözüm getirilmemesi halinde protestolarını arttıracaklarını" ifade etti.

Hükümeti sorumluluk almaya çağıran Latif, yöneticilerden sosyal adaleti sağlamasını ve bölge gençlerini göçe iten nedenleri ortadan kaldırmalarını talep etti.

Sfaks kentine bağlı Kerkene Adası açıklarında 9 Ekim Pazartesi gecesi, kaçakları taşıyan bir tekne ile Tunus Sahil Güvenlik gemisinin çarpışması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Tunus makamları, 38 kişinin ilk aşamada kurtarıldığı tekne kazasında ölü sayısının 44'e ulaştığını bildirmişti. Kazadan kurtulanlar, teknede Tunus'un farklı bölgelerinden gelen yaklaşık 90 kişinin bulunduğunu iddia etmişti.

Söz konusu teknede hayatını kaybedenler arasında Bir Ali bin Halife beldesi halkının da bulunduğu, bunlardan 9'unun cesedine ulaşıldığı 1 kişinin ise hala kayıp olduğu belirtildi.

Kaynak: AA