Bakanlık İngiltere'de Satışa Çıkarılan Kur'an-I Kerim İçin Devrede

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'un talimatıyla, Osmanlı hat ekolünün kurucusu meşhur hattat Şeyh Hamdullah'ın oğlu Mustafa Dede tarafından 16. yüzyılda sülüs hattı ile yazılan ve İngiltere'deki bir müzayede şirketince açık artırmaya konulan Kur'anı Kerim'in satışının durdurulması için girişimde bulunuldu Londra Büyükelçiliği üzerinden müzayede şirketine iletilen yazıda, eserin Türkiye topraklarından yasa dışı yollarla çıkarıldığı yönünde kuvvetli şüphelerin bulunduğu vurgulanarak, Kur'anı Kerim'in satıştan çekilmesi talep edildi

BURCU ÇALIK- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Osmanlı hat ekolünün kurucusu meşhur hattat Şeyh Hamdullah'ın oğlu Mustafa Dede tarafından 16. yüzyılda sülüs hattı ile yazılan ve İngiltere'deki bir müzayede şirketince açık artırmaya sunulan Kur'an-ı Kerim'in satışının durdurulması için girişimde bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un talimatıyla, Türkiye topraklarından yasa dışı yollarla çıkarıldığı düşünülen ve Londra'daki Christie's isimli müzayede şirketi tarafından açık artırmaya konulduğu saptanan tarihi Kur'an-ı Kerim için harekete geçildi.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına başvuran bir kişi, sultanların hat hocası olarak bilinen, Osmanlı hat ekolünün kurucusu hattat Şeyh Hamdullah'ın oğlu Mustafa Dede tarafından 16. yüzyılda sülüs hattı ile yazılan ve İngiltere'deki Christie's müzayede evinde bulunan Kur'an- Kerim'in Türkiye'den kaçak yollarla çıkarıldığı ihbarında bulundu. Bu sırada Christie's müzayede evi de, söz konusu eseri 120 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıkardı.

İhbarı değerlendiren ve eserin kaçak yollarla İngiltere'ya götürüldüğü ihtimali üzerinde duran Bakanlık, girişim başlattı. Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla müzayede şirketiyle temasta bulundu.

Londra Büyükelçiliği üzerinden müzayede şirketine gönderilen yazıda, Türkiye topraklarından yasa dışı yollarla çıkarıldığı yönünde kuvvetli şüphe bulunan Kuran-ı Kerim'in satıştan çekilmesi talebi iletildi.

Bakanlıktan yapılan girişimle, Türk hat sanatının nadide eserlerinden biri olan mushaf-ı şerifin 26 Ekim'de gerçekleştirilecek müzayede öncesi satışının durdurulması hedefleniyor.

Kaynak: AA