Katalonya'dan referandum sonrası açıklama

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, referandum sonrası bağımsızlık ilanı hakkını elde ettiklerini ve artık AB'nin kendilerine sırt çeviremeyeceğini söyledi.

Katalonya'dan referandum sonrası açıklama
Katalonya'dan referandum sonrası açıklama
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, diğer Katalan liderlerle birlikte televizyondan halka hitap etti.

'KURACAĞIMIZ DEVLET BİR CUMHURİYET OLACAK'


Puigdemont, tek taraflı bağımsızlık ilanı kapısının açıldığını belirtti. Puigdemont böylesi bir durumda kuracakları devletin bir 'Cumhuriyet' olacağını da vurguladı.

Katalonya'dan referandum sonrası açıklama

Katalan liderin açıklamaları şöyle:

'İSPANYA, TARİHİNDE UTANÇ VERİCİ BİR SAYFAYA İMZA ATTI'

İspanya devleti bugün Katalonya ile olan tarihinde utanç verici bir sayfaya imza attı. Bugün milyonlarca insan mobilize oldu. Çok yüksek ve güçlü bir şekilde geleceklerine karar vermek istediklerini söyledi.

Katalonya'dan referandum sonrası açıklama

'KATALONYA ARTIK BİR AB MESELESİDİR'


Bugün kulak verilmeye hakkımız olduğunu gösterdik. Barışçıl ve demokratik bir devlette yaşamak istiyoruz. Katalonya artık Avrupa Birliği meselesidir. Avrupa vatandaşları olarak saygı görmeyi hak ediyoruz. AB bize sırtını çeviremez.

844 KİŞİ YARALANDI

Katalonya Özerk Bölgesi Yönetimi, polisin müdahalesi sonucu çıkan olaylarda 844 kişinin yaralandığını açıkladı.

YÜZDE 90 'EVET'

Katalonya hükümetinin sosyal medya üzerinden duyurduğu ilk sonuçlara göre, sandıktan yüzde 90 oranında 'Evet' oyu çıktı.

Katalonya hükümetinin açıklamasında, İspanya merkezi hükümetinin görevlendirdiği güvenlik güçleri tarafından 'el konuşmamış' 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasından 2 milyon 20 bin 144'ünün 'Evet' olduğu belirlendi.

176 bin 566 'Hayır' oyunun kullanıldığı belirtilen referandum sonuçlarında, 45 bin 586 oy pusulasının boş, 20 bin 129'unun ise geçersiz olduğu kaydedildi.
Kaynak: AA