Vakıflar Meclisi Azınlık Temsilcisinin Yahudi Cemaatinden Olması Bekleniyor

Vakıflar Genel Müdürlüğünün en üst karar organı Vakıflar Meclisinde, 'Cemaat (Azınlık) Vakıfları Temsilcisi' olarak bu yıl Yahudi cemaatinden bir kişinin aday gösterilmesi planlanıyor Türkiye'deki 7 azınlık toplumunun temsilcisi, görev süresi dolacak Ermeni cemaatinden Alcan'ın yerine kimin aday olacağını belirlemek üzere bir araya gelecek Azınlık toplumları, aralarındaki uzlaşı gereği, temsilciyi vakıf sayılarını dikkate alarak belirliyor. Bu kapsamda görev yapan Rum ve Ermeni iki temsilcinin ardından üçüncü temsilcinin Yahudi cemaatinden olacağı ifade ediliyor

BURCU ÇALIK - Vakıflar Genel Müdürlüğünün en üst karar organı Vakıflar Meclisinde görev yapacak "Cemaat (Azınlık) Vakıfları Temsilcisi" için Türkiye'deki Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani, Keldani, Bulgar ve Gürcülerden oluşan 7 azınlık toplumunun, vakıf sayıları doğrultusunda aday belirlenmesine ilişkin uzlaşıları gereği, bu yıl Yahudi cemaatinden bir kişinin aday gösterilmesi planlanıyor.

Vakıflar Meclisindeki "Cemaat (Azınlık) Vakıfları Temsilcisi" Türkiye'deki 167 cemaat vakfını temsilen seçiliyor. İlk olarak iki dönem üst üste Rum cemaatinden Laki Vingas'ın yürüttüğü "Cemaat Vakıfları Temsilcisi" olarak Aralık 2014'te Ermeni cemaatinden Toros Alcan olarak seçilmiş, Alcan 2015 itibarıyla göreve başlamıştı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Alcan'ın görev süresinin dolması öncesinde Türkiye'deki Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani, Keldani, Bulgar ve Gürcülerden oluşan 7 azınlık toplumunun temsilcisi, son üç yılda yapılan çalışmaları ele almak ve Meclis'in yeni "Cemaat Vakıfları Temsilcisi" adayını belirlemek üzere bir araya gelecek.

Azınlık vakıfları, aralarındaki uzlaşı ve centilmenlik anlaşması gereği, Cemaat Vakıfları Temsilcisini vakıf sayılarını dikkate alarak belirliyor. Bu kapsamda vakıf sayısı gereği ilk temsilci Rum, ikinci temsilci Ermeni olurken, Yahudi cemaatinden bir kişinin "Cemaat Vakıfları Temsilcisi" adayı gösterilmesi öngörülüyor.

- Seçim 24 Aralık'ta

Vakıflar Genel Müdürlüğünce geçen günlerde yayımlanan ilana göre, üyelerin görev süreleri doğrultusunda üç yılda bir gerçekleştirilen Vakıflar Meclisi seçimleri 24 Aralık 2017'te Ankara'daki Namık Kemal Ortaokulunda, 09.00- 16.00 saatleri arasında yapılacak.

Vakıf temsilcilerinin oylarıyla Vakıflar Meclisine beş asıl ve beş yedek üye seçilecek. Seçimlerin sonucunda yeni vakıfları temsilen üç, mülhak ve cemaat vakıflarını temsilen de birer üye belirlenecek.

Duyuruya göre, vakıf temsilcileri, bölge müdürlükleri ya da Genel Müdürlüğün internet sitesinden temin edecekleri "Vakıf Temsilcisi Bildirim Formu"nu doldurarak en geç 24 Kasım 2017 mesai bitimine kadar vakfın bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim edecek.

- En üst karar organı

Vakıflar Genel Müdürlüğünün "en üst karar organı" olan Vakıflar Meclisi, Genel Müdür, üç Genel Müdür Yardımcısı ve 1. Hukuk Müşaviri olmak üzere beş, vakıf konusunda bilgi ve deneyim sahibi yükseköğrenim mezunları arasından Başbakanın teklifi üzerine ortak kararname ile atanacak beş üyenin yanı sıra yeni vakıflarca seçilecek üç, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşuyor. Ayrıca yeni vakıflar üç, mülhak ve cemaat vakıfları ise birer yedek üye de seçiyor.

Vakıflar Meclisi Üyesi seçilebilmek için Devlet Memurları Kanunu'nda belirlenen memur olma şartlarını taşımak, yükseköğrenim mezunu olmak, kesinleşmiş mahkeme kararıyla vakıf yöneticiliği görevinden alınmış olmamak ve mülhak vakıflarda vakıf evladı olmak gerekiyor.

Genel Müdürlükte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kadrolu veya sözleşmeli çalışan personel meclis üyeliğine aday olamıyor, Genel Müdürlükçe temsilen yönetilen mülhak vakıflar dışında hiçbir vakıf adına temsilen veya vekaleten oy kullanamıyor.

Kaynak: AA