İstanbul Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Ak: 'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, araştırma üniversitesi olarak belirlenen 10 üniversiteyi açıkladı. Listede üniversitemizin dışında ayrıca Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de yer aldı. Bu üniversitelerimizi de tebrik ediyorum' Törende İÜ Devlet Konservatuvarı öğrencisi 19 yaşındaki otizmli Yunus Yazar ilk konserini verdi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, araştırma üniversitesi olarak belirlenen 10 üniversiteyi açıkladı. Listede üniversitemizin dışında ayrıca Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de yer aldı. Bu üniversitelerimizi de tebrik ediyorum." dedi.

İstanbul Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Bahçesi'ndeki Atatürk ve Gençlik Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda devam eden törende konuşan Ak, dünyanın en köklü üniversiteleri arasında yer alan ve bilim dünyasına yaptığı katkılarla araştırma üniversitesi unvanını alan İstanbul Üniversitesi'nin tarihi boyunca sayısız bilimsel araştırmaya öncülük ettiğini ve tüm bu çalışmalarının sonucunda araştırma üniversitesi olarak seçildiğini anlattı.

Eğitim faaliyetlerini daha araştırma odaklı hale getirmek, gençlerin araştırma kültürü içinde eğitim almalarını sağlamak için canla başla çalıştıklarını ifade eden Ak, hangi üniversitelerin araştırma üniversitesi olacağının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlendiğini belirterek, İÜ'nün de aralarında olduğu 10 üniversitenin belirlendiğini anımsattı.

Prof. Dr. Ak, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde araştırma üniversitesi olarak belirlenen 10 üniversiteyi açıkladı. Listede üniversitemizin dışında ayrıca Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de yer aldı. Bu üniversitelerimizi de tebrik ediyorum. Peki bundan sonra ne olacak? Elbette İstanbul Üniversitesi olarak eğitim ve toplumsal hizmet işlevlerimizi de yerine getirmeye devam edeceğiz ancak bilimsel araştırmalar artık çalışmalarımızda çok daha önemli bir yer tutacak. Tüm akademik personel, idari personel ve öğrencilerimizle birlikte araştırma üniversitesinin ne olduğunu özümseyerek, tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda yeniden gözden geçireceğiz."

Araştırma üniversitesinden beklenenler arasında Türkiye'nin öncelikli hedefleri ve alanları kapsamında disiplinler ve kurumlar arası işbirliği ile nitelikli bilgi üretimi, araştırma yetkinliği yüksek doktoralı insan kaynağı yetiştirmesinin yer aldığını aktaran Ak, "Ayrıca araştırma misyonunu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilmesi, mükemmeliyeti yalnızca araştırma başlığında değil eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da hedeflemesi, öğretim üyesinin öğrencisini ders dışında da araştırma faaliyetlerine dahil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını arttırmaya gayret etmesi, öğrencileri araştırma kültürünün içinde öğrenerek, bilgilerini geliştirdiği ve akademik araştırmanın işleyişine hakimiyet kazandırması da bulunuyor. Ayrıca güçlü araştırmacılar yetiştiren, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programlarına sahip olması da önem teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

İÜ'nün yaklaşık 6 bin akademik personelle Türkiye'nin insan kaynakları açısından en güçlü üniversitesi olduğunu dile getiren Ak, yeni döneme çok sayıda yeni eğitim programıyla başladıklarını, 23. fakülte olarak, Mimarlık Fakültesinin kurulduğunu, Su Ürünleri Fakültesinin adının Su Bilimleri Fakültesi olarak değiştirildiğini belirterek, "Havacılık Psikolojisi Enstitüsü kuruldu. Yeni 6 lisans ve ön lisans programı açıldı. İstanbul Tıp Fakültesi İngilizce, Eczacılık Fakültesi İngilizce ve İlahiyat Fakültesi Arapça programları yabancı dilde eğitimlerine başladı. Hedefimiz yabancı dilde eğitim veren programların sayısını daha da artırmak." diye konuştu.

Ak, son üç yılda üniversite bünyesinde Kalkınma Bakanlığı ve YÖK'ün belirlediği kalkınmada öncelikli alanlar doğrultusunda 57 yeni lisansüstü program açıldığını belirterek, şunları söyledi:

"İstanbul Üniversitesi, öncelikli alanlar başta olmak üzere birçok alanda bilimsel çalışmalara imza atarak sadece Türkiye'nin değil dünyanın da sayılı üniversiteleri arasına girmeyi başarmıştır. İstanbul Üniversitesi 2002 yılından bu yana SHANGAI-ARWU Üniversite sıralamasında ilk 500'e giren 13 kez giren Türkiye'nin tek üniversitesidir. Benzer şekilde 10 farklı sıralama kuruluşunun açıkladığı sıralamalarda yer alabilen tek Türk üniversitesidir. İstanbul Üniversitesi ayrıca Türkiye’nin Nobel Ödüllü yazar ve araştırmacı yetiştirmiş tek üniversitesidir. Alan bazlı üniversite sıralamalarında ise İstanbul Üniversitesi olarak ilk 500 içinde çok daha üst sıralarda yer almaktayız."

Prof. Dr. Ak, bilimsel yayın ve atıf sayılarına bakıldığında üniversitenin başarılarının herkesin göğsünü kabarttığını ifade ederek, en fazla Almanya ile olmak üzere toplam 605 Erasmus anlaşması bulunduğunu, toplamda üniversitenin uluslararası 827 anlaşmaya sahip olduğunu belirtti.

Üniversitenin araştırma bütçesind dış kaynakların oranının arttığını bildiren Ak, "Araştırma bütçesi toplamı yaklaşık 74 milyon lira olup, bu rakamın yüzde 73'ü dış kaynaklardan sağlandı." dedi.

İÜ'nün en fazla doktora tez çalışması ve tıpta uzmanlık tezi yaptıran üniversite olduğunu dile getiren Ak, sözlerini, "564 yıllık köklü tarihinde çok önemli çalışmalara imza atmış ve bugün artık araştırma üniversitesi unvanını da alarak yoluna devam eden İstanbul Üniversitemizi hep birlikte daha da ileriye taşıyacağımıza, ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda İstanbul Üniversitesi olarak katkı sunmaya devam edeceğimize inanıyorum. Bu düşüncelerle yeni akademik yılın bir kez daha üniversitemize ve tüm mensuplarımıza hayırlı olmasını diliyorum." diye tamamladı.

- Yunus Yazar sahne aldı

Törende İÜ Devlet Konservatuvarı Piyano Sanat Dalı öğrencisi ve besteci Mozart'la aynı müzik kulağına sahip, 19 yaşındaki otizmli Yunus Yazar ilk konserini verdi.

İÜ Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünde Üstün Kabiliyet Sınavı'na giren Yunus Yazar Üstün Kabiliyetli olduğuna karar verilerek İÜ Devlet Konservatuvarı Piyano Sanat Dalı’na kabul edilmişti.

Ardından İÜ Devlet Konservatuarı Etnomüzikoloji Ana Bilim Dalı ve Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı Ortak Konseri gerçekleştirildi. İÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehtap Demir’in solistliğini yaptığı konserde, bağlamada Arş. Gör. Suat Karahan, vibrafonda Beste Gürkey yer aldı. Konserde Karahisar Kalesi, Bülbülüm Altın Kafeste, Altun Hızma ve Ninni Bebeğin Beşiği Camdan isimli eserler seslendirildi.

Kaynak: AA