Dünya Ruh Sağlığı Günü

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğünce, depresyonda olan kişlerin yüzde 50'sinin tedavi olmadığı bildirildi.

Müdürlükten Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Avrupa Birliği istatistiklerine göre çalışma hayatındaki depresyonun üretim kaybı, hastalık izinleri ve erken emekliliklere yol açan bir etken olduğu belirtilerek, çalışanların yüzde 10’unun depresyon nedeniyle işinden ayrıldığı ifade edildi.

Ruhsal sağlık sorunlarının çalışanın devamsızlığına, verimsizliğe, maliyetlerin artmasına neden olduğu vurgulanan açıklamada, yöneticilerin çalışanlarına yardımcı olarak iş yerinde ruh sağlığının artırılmasına katkı yapması gerektiğine işaret edildi.

Depresyonda olan kişilerin yüzde 50’sinin tedavi olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çalışan nüfusun yüzde 10’u depresyon nedeniyle işinden ayrılmaktadır. Depresyonun konsantrasyon, karar verme ve hafıza güçlüğü gibi bilişsel belirtileri depresif dönemde yüzde 94’e varan oranlarda ortaya çıkmaktadır. Bu da çalışma işlevlerinde ve üretkenlikte önemli bir bozulmaya sebep olmaktadır. Çalışanlar iş yerlerinde yaşadıkları ruhsal sorunları diğer insanlara göstermekten çekinmektedirler. Verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için ruh sağlığını önemseyen iş yerlerine ihtiyaç vardır. İş yerlerinde, çalışanların iyilik halini, iş-yaşam dengesini destekleyen ve geliştiren program ve uygulamalar olmalıdır."

Kaynak: AA