Sudan Dışişleri Bakanı'ndan 'Halayib Üçgeni' Açıklaması

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur: 'Halayib, Mısır ile ilişkilerin başlamasının kilit konusu olmaya devam edecek ve çözülmesi gerekli'.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Mısır ile Sudan arasındaki Halayib Üçgeni meselesinin "diyalogla veya uluslararası hakemlik"le çözülmesi çağrısında bulundu.

Sudan resmi ajansı SUNA'nın haberine göre Gandur, Mısır ile Sudan arasındaki Halayib Üçgeni konusunda yaptığı açıklamada, "Halayib, Mısır ile ilişkilerin başlamasının kilit konusu olmaya devam edecek ve çözülmesi gerekli. Mısır'ın hatta belki Sudan'ın içinde ve dışarıdan bu ilişkilerin başlamasını istemeyen birçok taraf var." dedi.

Gandur, sorunun diyalog ya da uluslararası hakemlikle çözülmesinden yana olduklarını vurgulayarak, ülkesinin Mısır ile ciddi ilişkiler istediğini söyledi.

Sudanlı Bakan, "Güçlü Mısır güçlü Sudanla, güçlü Sudan güçlü Mısırla olacaktır. Bu ise haklarımızdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Haklarımızı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM ile hukuki olarak takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- Halayib Üçgeni

Mısır ile Sudan arasındaki sorunlu bölge olarak bilinen Halayib Üçgeni, zaman zaman iki ülkeyi siyasi ve askeri olarak karşı karşıya getiriyor.

Kızıldeniz sahilindeki bölgeye "Halayib Üçgeni" deniliyor. 20 bin 850 kilometrekarelik bölgede Halayib, Ebu Ramad ve Şelatin beldeleri yer alıyor. Siyasi ve idari olarak Mısır egemenliğindeki bölgede Beşşarin, Hamdavib ve Şinitrab gibi farklı Sudani ve Nubi kabileler yaşıyor.

Mısır yönetimi bölge sakinlerine elektrik, su ve iskan gibi karşılıksız hizmetler veriyor. Bu bölge insanına Mısır'da başka hiçbir vilayette görülmeyen işsizlik maaşı ve öğrencilere eğitim yardımı gibi teşvik edici kolaylıklar sağlanıyor. Ücretsiz sağlık hizmetleri de Mısır'da sadece bu bölgede görülüyor. Söz konusu hizmetler nedeniyle bölge Sudan'dan ciddi göç alıyor.

Halayib Üçgeni, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkati çekiyor. Bölgede altın, uranyum, grafit, krom, nikel, demir cevheri ve barit gibi çok sayıda farklı madenlerin bulunduğu belirtiliyor.
Kaynak: AA