Bir Tarafta İç Savaş Diğer Tarafta Geçim Savaşı

Suriye’nin İdlib kentinde iç savaşta hayat mücadelesi veren insanlar ile aradaki beton sınırın Türkiye tarafında zırhlı askeri araçların gölgesinde tarım ve hayvancılık yaparak geçim savaşı veren vatandaşların kaygıları dikkat çekti. Hataylı çiftçi Mehmet Cemiloğlu, sınırın karşısına baktıkça hüzünlendiklerini ve bu nedenle Türkiye’nin İdlib’te güvenli bölge oluşturulması için başlatılacak operasyona destek verdiğini vurgulayarak, “Hudut bölgesini tahrik ediyorlar. Gerekirse biz de savaşırız” dedi.

Bir Tarafta İç Savaş Diğer Tarafta Geçim Savaşı
Vatandaşlar iç savaşta hayat mücadelesi verirken, aradaki beton sınırın Türkiye tarafında yaşayan köylüler tarım ve hayvancılık yaparak geçim savaşı veriyor.

Suriye’de 15 Mart 2011 tarihinde Esad rejiminin muhaliflere ateş açmasıyla başlayan iç savaş ülkenin dört bir yanına dağılırken, pek çok terör örgütü ve çeteler de savaşın acı hikayelere neden olmasına yol açtı.

6 yıl boyunca bitmek bilmeyen çatışmalara ev sahipliği yapan İdlib kenti de tıpkı diğer şehirler gibi yoğun göç dalgalarının aktörü oldu. Yerleşim yerleri çatışmalar nedeniyle adeta hayalet kentlere dönüşürken, Türkiye sınırına yakın bölgelere de sivil toplum kuruluşları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımlarıyla çadır kentler kuruldu.

İdlib’te güvenli bölge oluşturulması için Türkiye’nin başlatacağı operasyon gündemdeyken Afrin’deki Atme köyü ile Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Kuşaklı Mahallesi’ni ayıran beton sınırın her iki tarafındaki manzara ise dikkat çekti.

Yurtlarından olmuş, düzeni bozulmuş çadır kentte yaşayan Suriyeliler ile harabe evlerinde kalıp yaşam savaşı veren Suriye vatandaşlarının karşı sınırında Türkiyeli vatandaşlar hayvancılık ve tarımla uğraşıp geçim mücadelesi veriyor.

Çiftçi Mehmet Cemiloğlu (30) bölgede pamuk, mısır, yer fıstığı, zeytin ekip, hayvan besleyerek geçindiklerini belirterek, “Allah’a şükür iyiyiz ama karşı tarafı gördükçe içimiz epey hüzünleniyor. Öbür tarafta savaş mücadelesi var. Bu savaşta her milletten insan var. Herkes bir köşe almak istiyor ama biz burada hayat mücadelesi veriyoruz. Ekmek parası için uğraşıyoruz, çabalıyoruz” dedi.

Sınırın 100 metre gerisinin güvenli bölge oluşturulacağını ve arazilerinin bir kısmını kaybedeceklerini söyleyen Cemiloğlu, “Bundan şikayetçi değiliz. Tabii ki devletten yanayız. Herkes burada mücadele ediyor. Afrin’de millet var diyorlar halbuki millet yokmuş. Orada Rus askeri, Amerikan askeri hep birleşmiş üs bölge kurmuş. Hudut bölgesini tahrik ediyorlar. Tabii ki sonuna kadar devletimizin yanındayız, gerekirse biz de savaşırız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA