İran'da Alternatif Bir Kış Sporu Açıklaması'donmuş Şelaleye Tırmanma'

Tahran'ın 40 kilometre kuzeydoğusundaki yapay donmuş şelale tırmanış alanı Meygun, meraklılarına farklı bir deneyim yaşatıyor.

İran'ın başkenti Tahran'da, kış sporları meraklıları hafta sonlarını yapay donmuş şelaleye tırmanarak geçiriyor.

Tahran'ın 40 kilometre kuzeydoğusundaki Meygun, buza tırmanış heyecanını yaşamak isteyenlerin uğrak yeri.

Tesis hakkında AA muhabirine bilgi veren Mehdi Penahipur, 'Rudbar Kasran bölgesinde bulunan Meygun Buzdan Şelale alanında yaklaşık 800 sporcu tırmanma kursu alıyor. Bunların yüzde 30'unu bayan sporcular oluşturuyor.' dedi.

Şelalenin inşası hakkında bilgi veren Penahipur, 'Önceleri tırmanmak için dağlar arasında donmuş şelale aradık. Daha sonra yapay bir buzdan tırmanış pisti yapmaya karar verdik. Vadinin en soğuk yerinde bunu inşa ettik.' ifadelerini kullandı.

Tırmanma alanını borulardan akıtılan suyun dondurulması yoluyla elde ettiklerini dile getiren Penahipur, 'Ülkede kışın en soğuk günlerinde burada hava sıcaklığı sıfırın altında 20 derece seviyelerinde oluyor. Böylece 3-4 ay kadar tesis sporculara hizmet veriyor.' diye konuştu.

Kış sporları malzemelerinin pahalı olduğunu belirten eğitmen Abbas Meyguni de sporculara malzemeleri ücretsiz temin ettiklerini ifade etti.

Uluslararası buza tırmanış yarışmalarına katılan İranlı sporcuların sponsor sorunu yaşadığını dile getiren Meyguni, bazı sporcuların araba ve evlerini satmak zorunda kaldığını söyledi.

Ülkede, kadın ve erkeklerin birlikte gerçekleştirebildikleri nadir sporlardan buza tırmanış için yapılmış Meygun pisti, Ortadoğu'da ilk olma özelliğini taşıyor.

Kaynak: AA